49

Хотел за почивка без деца отваря в СПА столицата Велинград

Новото бижу посреща първи гости с пищно парти

Преди години на един германец му хрумнала блестящата идея да създаде сайт, посветен на отпуската без деца. И така поставил началото на хотелите Kinderfrei. Днес в света те са около 100-тина. Най-много подобни хотели има в Палма де Майорка и Ибиса, Германия, Гърция и Великобритания. Броят им набъбва и в Италия.

България обаче също тръгна по пътя на „новата мода“, свързана с хотелите Kinderfrei.

„Елате в новия ни дом“, приканват собствениците на Kashmir Wellness & SPA Hotel, който отвори врати на мястото на един любим стар хотел в центъра на Велинград - „Велина". И вече посрещат първите си гости, но с уточнението - те да са над 14-годишна възраст.

Защо „Кашмир“? “Вероятно знаете за онази географска област между Индия, Пакистан и Китай, наречена Кашмир? Но ние не сме кръстили хотела си на нея. Тази област обаче е високопланинска и там местните разчитат на едно много интересно животно - козата, известна със своята кашмирена вълна. Тя й позволява да живее при суровите условия на минус 40 градуса. Затова избрахме козела за наш символ, но по-скоро искаме да подчертаем материята. Тази вълна е сред най-елегантните и скъпи тъкани в света. Обработва се изключително трудно, ръчно при това. Но създава усещането за нещо изключително фино, топло, нежно и меко - всичко онова, което ние искаме да вложим в нашата услуга. Ще се радваме всеки наш гост да се докосне до това невероятно усещане. Погрижихме се тази вълна да се появи в дизайна на хотел "Кашмир" - в становете за тъкане, в чамовете, все детайли които трябва да присъстват в един високопланински хотел като нашия. И мисля, че успяхме”, отговаря собственикът Христо Томов.

Петзвездният „Кашмир” е поредната перла в портфолиото на пловдивския строителен предприемач и хотелиер, който посрещна много гости: свои бизнес партньори и приятели на откриването на хотела. Бизнесменът e известен под тепетата с мащабните си жилищни проекти като "Райски кът 1" в кв. "Смирненски", комплекс „Томов плаза" с над 550 жилища, „Корона", който е приключен през 2018 г. Той построи Casa Moderna и Casa Mia в квартал "Остромила". Управлява в съдружие „Arte Spa & Park Hotel”, който отвори врати през 2017 г. във Велинград, както и Primea Beach Villas, на брега на плаж "Нестинарка" в Царево. В София Томов има завършени два проекта - Ecohome Sofia, комплекс от няколко сгради, построени в периода 2004 и 2009 г., и Belmeken Residence, сграда, завършена през 2021 г.

През 2019 г. Христо Томов придобива 94% от акциите на "Велина" АД - собственик на едноименния хотел и бивша почивна станция на ЦК на БКП във Велинград. Продавачи са Юрий Ангелов и синът му Светослав. След като купува и останалите 6% от дружеството, Томов става негов едноличен собственик през "Томов Девелопмент". От този момент хотел „Велина" бе в реновация и разширение. Днес отваря врати трансформиран като луксозен кът за ценители, които да уважават уникалния стил. При това с двойно повече легла - от 62 помещения за настаняване сега те са 115.

Дизайнът на „Кашмир“ е подчинен на концепцията за петте елемента в природата: земя, вода, въздух, огън и душа. Земята не е избрана случайно, точно тук в „центъра на света“ на „пъпа му“, където 24-ти меридиан се среща с 42-ри паралел, изградихме нашия „дом“. Въздухът е в прегръдките на вечнозелени вековни борови гори, които обграждат Kashmir от всички страни. Тук е и водата, в която са се къпали траки, славяни и прабългари, могъщи владетели и обичани знахари. В нея те са лекували телата и душите си, ала до нея достъп са имали избрани. Огънят, като символ на сила, мощ, топлина - идва от Слънцето, но той е безценният дар на един от най-слънчевите градове в България - СПА столицата Велинград.

„Душата пък е частицата, която дадохме от себе си, за да съберем в съвършена хармония всичко това, за да изградим пътя между човек и природа“, твърдят от екипа на Христо Томов - предприемача, който с лекота успява да е различен във всеки свой следващ проект. Затова и в интериора могат да се видят луксозни помещения с модерни елементи и много естествени материали. Преобладават дървени и каменни мебели и акценти, а останалото обзавеждане е в свежи неутрални цветове. Една концепция, родена от идеята за нещо различно, неподражаемо и единствено по рода си.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?