46

"Хабитат България" предлага: Има много необитавани жилища, да настаним в тях украинци

26 процента от жилищата в Пловдив са необитаеми, а в национален мащаб те са 31.4%. Дори има региони и градове, като Ловеч, Видин и Смолян, където този процент е значително по-висок. Това е огромен фонд, който с подходящите механизми много рационално може да реши проблемите на хората с жилищни нужди, като самотни майки с деца, млади семейства, притиснати да живеят под един покрив със свои роднини. Необитаемите жилища могат да поемат и украинските бежанци, които търсят подслон у нас. Това каза за “Марица” Минчо Бенов - национален директор на „Хабитат България" от януари 2011 г.

„Подобно предложение се прави за първи път у нас

Това, което ме мотивира да го направя, е, че общините у нас нямат много инструменти, за да решат сами този проблем", допълни Бенов. Тази тема наскоро влезе в дискусиите на конференцията „Политики за подобряване жилищните условия на уязвими групи на общинско и национално ниво". По време на форума стана ясно, че по данни от статистиката в София 24 на сто от жилищата са необитаеми. В Пловдив те са 26%, а във Варна - 30%, като тук в бройката влизат още хотелите и ваканционните жилища,

които не се обитават целогодишно.

В Закона за социалните услуги социалното жилищно настаняване не е идентифицирано като социална услуга, а следва да бъде обявено за такова, е становището на екипа на „Хабитат България". Минчо Бенов дава пример с модела на т.нар. социални наеми, където основен наемател се явява агенция, в която участва и общината, или публична институция, която може да гарантира стопанисването на имотите. Този основен наемател ще отдава на субсидирани цени тези имоти под наем на хора с жилищни нужди. Така собствениците ще могат да бъдат сигурни, че имотът им се стопанисва. Такива модели има в много европейски страни и те могат да бъдат взаимствани.

Десетилетия у нас така и

не намерихме решение и за незаконните строежи,

които са единствено жилище на обитателите им. Обикновено това са бедни квартали от рода на ромските “Столипиново” или Аджисана в Пловдив. Често подобни райони са неурегулирани и без необходимата инфраструктура. В самите квартали е необходимо да се направи подробно кадастрално заснемане сграда по сграда. По този начин се прави оценка на това кои от съществуващите жилища отговарят на минимални изисквания за сигурност, конструктивна устойчивост и т.н., за да бъдат узаконени. Тези, които не отговарят на никакви изисквания, трябва да бъдат премахнати, а на хората да се осигури възможност за настаняване на приемлива цена, казват от „Хабитат България“.

Днес обаче много градове, сред които и Пловдив, буквално се задъхват от новото строителство. В тази ситуация изглежда абсурдно да говорим за необитаеми жилища.

„И ние в София имаме такива примери - модерни гета, които нямат дори тротоари. Не можем да спрем предприемачите. Аз по-скоро искам да обърна внимание на новите социални жилища, които строят общините.

Подобни проекти се финансират по програми като „Региони в растеж“, но да строим нови социални жилища, при условие че има такъв голям ресурс от вече построени, е скъпо начинание. Въпросът е да потърсим по-рационални решения за целия този необитаем жилищен фонд“, предлага шефът на „Хабитат България“.

Домове пустеят в цяла Европа

На територията на ЕС има над 11 милиона пустеещи жилищни домове, съобщава британският Guardian.

На първо място е Испания, където пустеещите жилища са 3,4 млн. Следват Италия - с 2,7 млн., Франция - с 2,4 млн., и Германия - с 1,8 млн. Немалък е броят на необитаемите жилища в Португалия - 735 000, и Великобритания - 700 000. В същото време, по данни на организацията Empty Homes, бездомните хора в Европа са около 4,1 млн. души. 

Хотелите не са трайно решение за бежанците

Необитаемите жилища са едно от решенията за украинците, бягащи от войната, казва Минчо Бенов: "Страната ни приема бежанците от Украйна, но след 31 май те трябва да бъдат изведени от хотелите и настанени в държавни бази. Някои собственици на апартаменти вече предлагат да ги преместим в зимните курорти, там, където няма активен сезон.

Това обаче не е решение. Тези хора, за да си решат по един устойчив начин проблема, трябва да имат достъп до здравна, образователна инфраструктура. Трябва да си търсят трудова реализация, детски градини и училища за малчуганите. А зимните ни курорти не са пригодени за подобни функции, те са строени с цел туризъм. В една хотелска стая хората не могат да си уредят бита, да водят нормален живот и това е изключително важно за тях. Не изключвам черния сценарий тази ситуация около войната да продължи и в бъдеще".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?