Следвайте ни

Грипът идва в края на октомври

viber icon
Есенната грипна вълна тази година се очаква по-рано - още в края на октомври. Тогава лекарите предполагат, че ще дойде първият пик на хремата. И затова отсега предупреждават, че времето за ваксинация е дошло. Според докторите за постигане на оптимална защита срещу грипа е необходима ежегодна имунизация. И затова препоръчват ваксинацията да се извърши през периода октомври – ноември, когато заболяемостта от е с ниски нива и защитния ефект на ваксината се проявява 2-3 седмици след имунизацията, пише "Стандарт".

А трябва да се има предвид, че вирусите имат относително висока устойчивост в околната среда. При кихане и кашляне, чрез слюнката, те могат да попаднат върху предмети от околната среда, където да останат жизнеспособни до няколко часа. Когато докоснем заразена повърхност, можем неволно да пренесем причинителя до лигавицата на устата, носа или окото и по този начин да му дадем възможност да навлезе в организма и да се размножи.
При грипа скритият период е относително кратък – обикновено не повече от 3-4 дни.

Есенно-зимната сезонност е свързана и със способността на вируса да преживява по-добре на ниски температури./Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?