Следвайте ни

Графове построиха имение шедьовър във вид на ананас

Миметичната архитектура внушава усещането за класически ред и хармония

viber icon

Сградата-ананас - Dunmore Pineapple, е фамилното имение на графовете Дънмор и е от 1761-1776 година. Една от сградите, съдържаща оранжерия, е построена през 1761 г. от Джон Мъри - 4-ти от графовете Dunmore. Парникът, които се намира в приземния етаж на сградата, се използва, наред с други неща, за отглеждане именно на ананаси. Познавачи обясняват, че това е т.нар. миметична архитектура, при която функцията се обозначава иконично, т.е. образно.

„Ананасът" представлява може би най-ефектното използване на мотива в архитектурата. Сградата-ананас е висока около 14 м и представлява зашеметяващ пример на зидарския занаят - той е забележително точно изображение на ананас. Сложно издяланият от камък ананас представлява купол върху осмоъгълен павилион, с прозорци, гарнирани с готически или по-скоро арабски арки на седемте страни и врата на осмата. Павилионът е достатъчно голям, за да приюти кръгла маса и няколко стола.

Открит от Христофор Колумб на карибския остров Гваделупа през 1493 г., ананасът става рядък деликатес в Европа. Често го свързват с властта, богатството и гостоприемството. Ето защо много архитекти, занаятчии и майстори приемат ананаса като мотив, който се появява скулптиран в стълбовете на портата, парапетите, трегерите на вратите. Мотивът също има сериозно присъствие в интериорната декорация на сградата, при тъканите и мебелите.

Въпреки нестандартния дизайн и смесицата от архитектурни стилове ефектът е едно хармонично цяло, защото ананасът и портика са направени от един и същи камък (осигурява се един и същи цвят от горе до долу) и привличат окото нагоре в едно плавно движение. Цари усещането за класически ред и хармония. Кой е дизайнерът на това бижу, не е сигурно, но сър Уилям Чеймбърс е този, който често е проектирал подобни фантастични структури в Кю Гардънс с подобно изключително внимание към детайла.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?