44

Готвят бариера за фалшивите обяви за имоти

Законопроект слага край на порочните схеми и въвежда изисквания към брокерите

Най-малко 20%, или всяка пета, от офертите на пазара за продажба на жилища на ниски цени е фалшива и подвеждаща, твърдят брокери от агенции за недвижими имоти. Те са категорични, че става дума за нереални обяви, а практиката показва, че на пазара много агенции за имоти действат по порочна схема. Те примамват клиента да обърне внимание на добре изглеждаща и атрактивна обява, а когато той позвъни и установи, че апартаментът е отдаден или продаден, брокерите вече имат неговия контакт и започват да му звънят регулярно с различни предложения.

Според експерти липсата на адекватна регулация в брокерския бранш често води до нелоялни практики и отблъсква купувачите.

Сега този порочен модел е напът да се промени. Законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти, който е внесен в парламента от депутати от "Има такъв народ", предвижда фалшивите обяви за продажба в интернет да бъдат премахнати. Въпросът е дали проектът ще бъде придвижен в новото Народно събрание след вота на 2 октомври, още повече че според социолозите ИТН може да не прескочи бариерата.

Хората на Слави Трифонов предлагат агенциите за недвижими имоти да имат сайтове в интернет за предоставяне на посреднически услуги при сделки с имоти. В тях ще се публикуват само обяви за имоти, за които съответната агенция има писмен договор със собственика и има право да посредничи за сключване на съответната сделка.

Предлага се при публикуването на обяви за имоти да бъде забранено използването на снимки или схеми, които не са от съответния имот или за които някой друг има авторско право. Ще бъде забранено представянето на невярна или подвеждаща информация за местоположението на имота с цел увеличаване на атрактивността му. Няма да може да се блъфира със статута на имота и неговото предназначение (ателие, избено помещение, таван, офис) или за офертната цена.

Ако онлайн платформа публикува обяви за продажба на имоти, трябва ясно да е посочено на коя агенция е тази обява.

Проверки за спазване на изискванията при публикуване на оферти ще правят от Комисията за защита на потребителите, а на нарушителите ще се налагат глоби.

Всички агенции за недвижими имоти ще трябва да бъдат включени в специален регистър.

Клиентите пък ще трябва да платят комисиона и след прекратяване на договора, ако осъществят сделка, за която агенцията е помогнала, гласят предложенията.

Със закона се променят и изисквания за агентите и брокерите на недвижими имоти. Те трябва да имат средно образование и свидетелство за квалификационна степен “Брокер на недвижими имоти” или висше образование по специалност недвижими имоти или икономическо, юридическо, архитектурно или инженерно-строително образование. Другата възможност е да положи изпит за агент пред Камарата на посредниците при сделки с недвижими имоти. Изискванията за свидетелство за брокер на имоти са още по-големи.

 

Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти": На първо място трябва да се защитят правата на потребителите

 

Г-н Ганев, внасяте за одобрение нов законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти. Ще реши ли той проблема с фалшивите обяви?

- Това е нов проект на Закона за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти и той ще реши много други проблеми, освен този с фалшивите и заблуждаващите реклами. И най-вече законът поставя на дневен ред проблема с отговорността както на физическите лица - брокери и агенти, така и на юридическите - агенциите за имоти. И това ще стане чрез създаването на регистър, където ще е задължително вписването на всички онези лица, които искат да упражняват тази сложна, високосоциална и много отговорна професия. За целта ще бъде създадена и камара със съответните органи, които да регулират процесите в нашия бранш.

Кой всъщност е в центъра на цялата тази инициатива?

- Потребителят! Този закон, на първо място, трябва да защити правата на собствениците, купувачите и наематели чрез гарантиране на едно минимално качество на уменията и знанията на хората, които упражняват тази професия, и да гарантира относително еднакво качество на услугите, които се предлагат на този пазар.

А как са настроени към всичко това агенциите за имоти?

- Водим дебати сигурно от 30 години в нашия бранш. Едва в последните 10 години нещата придобиха едно по-професионално измерение. Професията на брокера изисква да имате знания, умения и компетенции в поне 15 области от науката. А както знаете, в бранша има много лица без нужния образователен ценз, без нужната квалификация. Някои не притежават и необходимите морални-етични качества, за да я упражняват. Клиентите са все по-взискателни и ние трябва да отговорим на очакванията им, а това трябва да бъде гарантирано от държавата чрез приемането на ЗПУСНИ.

И все пак до каква степен е сериозен проблемът с фалшивите обяви?

- Това не е най-големият проблем, фалшивите обяви не са някакъв феномен за България. Той съществува и на други места по света, в много по-развити пазари от нашия. По-големият проблем е, когато някой тръгне да предлага ваш имот, без ваше съгласие и знание. Има много такива случаи, копират ваши снимки, качват ги без ваше знание. Затова се надяваме регулирането чрез специален закон, който се надяваме да бъде факт в скоро време, да реши всички тези проблеми. Основното е да намерим точния баланс в интересите на потребителите, на хората, които упражняват тази високосоциална и отговорна професия, и на всички заинтересовани институции. Всички сродни браншове - Строителната камара, Камарата на архитектите, Камарата на нотариуси, Камарата на оценителите и др., подкрепят спешната и наложителна регулация на нашия бизнес.

Правото на собственост е най-висшето право и то трябва да бъде защитавано по всякакъв начин. Покупко-продажбата е сложна сделка. Ето защо е толкова необходим и важен контролът върху лицата, които подпомагат този сложен процес. Важно е да има протекция на интересите на потребителите!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Моника

Моника

18.08.2022 | 18:40

Крайно време е да се регламентира този бранш. Адекватни и аналогични действия трябва да се предприемат и към продавачите на превозни средства също.

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?