46

Голямото BG завръщане на Венецианското биенале

Павилионът по проект на POV Architects вече е монтиран заедно с цялата сценография и видеооборудване

Българският павилион, който разглежда проблема с обезлюдяването и изоставените училища в малките населени места, е класиран в топ 10 на най-впечатляващите експозиции в селекция на Artribune - най-голямата и популярна медийна платформа за култура и съвременно изкуство в Италия.

Монтажът му на Венецианското биенале отне една седмица, като в този период са монтирани цялата сценография и видеооборудването. Така в него вече могат да бъдат посрещнати официални гости, посетители и представители на международното жури. Комисар на българското участие е арх. Александър Стайнов.  

Припомняме, че след 15-годишно отсъствие България се завръща на сцената на Венецианското архитектурно биенале. Българският павилион е разположен в изложбената зала Sala Tiziano в Centro Culturale Don Orione Artigianelli, който се намира близо до Моста на Академията във Венеция. Биеналето ще продължи от 20 май до 26 ноември. Oткриването на българския павилион стана на 18 май. Екипът, който стои зад концепцията „Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ е на архитектите от POV Architects.

Проектът е разделен на три зони. Едната е информационна, другата е по-скоро емоционална и в нея има възстановка на учебна стая с предмети, донесени от училищата на биеналето. Третата зона се опитва да даде сценарии за бъдещето. Като част от представянето е експонирана детска катерушка-кълбо, а в дворното пространство - катерушка-ракета. Така POV Architects поставят на дневен ред проблема с обезлюдяването и изоставените училища в малките населени места. Според авторите на проекта, на пустеещите сгради може да бъде вдъхнат нов живот, затова чрез този павилион те целят публична дискусия и активен обмен на информация. За да илюстрират нагледно процеса на изоставяне и обезлюдяване на цели селища и региони, кураторите Борис Тикварски, Божидара Вълкова и Мария Гяурова си партнират с белгийския фотограф Александър Дюмарей.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?