46

Главният архитект на Пловдив: Високите сгради ще са на север, така ще имат бърз достъп до AM "Tpaĸия"

Арх. Димитър Ахрянов пред "Марица"

Същинската индустрия излиза от града и имаме трансформиране на старите производствени зони в смесени 

Част от земеделските земи в южната част на града са предвидени за зони за ниско застрояване. Това означава сгради до 2 етажа и 7 метра височина

Общината си свърши работата за Тютюневия град, НИНКН да не се оправдава с нас

 

- Арх. Ахрянов, преди седмица НИНКН обяви, че Община Пловдив ги бави и затова няма развитие за „Режимите за опазване“ на Тютюневия град. Директорът на Института арх. Петър Петров каза пред „Марица“, че трети месец чакат да получат от вас информация за имената и адресите на собствениците. Топката явно е във вашето поле.

- Не бих казал, че водещото в този спор е, че „собствениците искат да строят“, защото всъщност тези, които бързаха, вече строят. Да, има забавяне в изготвянето на режимите за цялата зона, но бързането не трябва да го обвързваме с инвестиционния интерес.

Тук по-скоро е общественият интерес, който казва, че нищо не се случва в Тютюневия град.

Вторият аспект на проблема е, че всъщност не създаваме възможност даден инвеститор да прави нещо в зоната. Режимите за опазване на Тютюневия град по закон се изготвят в Министерство на културата и се одобряват отново там. Очаква се МК да създаде общи режими за строителство в зоната. След като режимите бъдат одобрени, следва да бъдат направени специфични правила и нормативи за подробния устройствен план на Тютюневия град, т.е., от своя страна, ще влязат в подробния устройствен план на Централната градска част. Едва тогава инвеститорите, които имат собственост, ще получат зелена светлина за реализация на своите проекти. 

Това, което винаги сме твърдели, е, че специфичните правила и нормативи за Тютюневия град ще отговарят на режимите, които министерството ще изработи за зоната.

Не искам да влизам в задочен спор с арх. Петров и с НИНКН, но бих казал, че това, което зависи от Община Пловдив, сме го свършили. Предоставили сме всички заснемания и силуетни планове на улиците в Тютюневия град, направили сме предложение за работните устройствени планове за имотите и дори в последните 2 години сме ги коментирали и с предишния, и със сегашния директор на Института. Така че Община Пловдив си е свършила работата, дори сме направили повече от очакваното. Нека се има предвид и фактът, че Общината няма собственост в Тютюневия град.

От НИНКН казват, че „очакват от нас адреси и имената на собствениците“. Това не е точно. Писмото, което са изпратили последно, изисква от нас да предоставим налична информация за част от сградите в Тютюневия град, ако разполагаме с нея. И второто е да дадем данни за собствениците на сградите. Първо, ние сме ги уведомили за кои сгради имаме и за кои нямаме документация. Първите са съгласувани с НИНКН и те фигурират в архивите им. Така че не виждам по какъв начин това ги бави.

Колкото до сградите, за които нямаме информация - просто нямаме такава. А по отношение на другия въпрос, относно собствеността, Община Пловдив не администрира данните за собственост. Те са в Агенцията по вписванията и в Агенцията по кадастъра. Така че нека ги потърсят там.

Не мисля, че хвърлянето на обвинения към Община Пловдив са основателни. Надявам се колегите в НИНКН и в Министерство на културата да не се оправдават с нас, а просто да си вършат работата.

- С последната актуализация на Общия устройствен план остава въпросът накъде ще се развива Пловдив в следващите 20-30 години. Къде са идeнтифициpaни нoвите зoни, извън кoмпaктния гpaд, където ще се насочи инвecтициoнният интepec?

- Отговорът на този въпрос излиза от анализа, направен от самите проектанти при изготвянето на изменението на ОУП. Там се оформят няколко важни извода.

Първият е, че същинската индустрия излиза от града и имаме трансформиране на старите индустриални зони в смесени, което позволява да се направи лека промяна в тях. Така че част от бъдещото развитие на града е свързано с тази трансформация. Тепърва ще се види как ще тръгне тяхното развитие в бъдеще.

От друга страна, тези новоформирани зони за индустрии създават доста нови работни места и това създава феномена с прииждането на новодомци от по-малките градове на страната. Така че трябва да се намерят жилища за тези хора.

- Къде ще се развиват жилищните зони?

- В ОУП има още една трансформация на плана от 2007 година и тя е, че част от земеделските земи в южната част на града са предвидени за зони за ниско застрояване. Това означава сгради до 2 етажа, със 7 метра височина, т.е. тук би трябвало да се появят квартали с двуетажни къщи. В стария план това са чисто земеделски земи, без да се предвижда изменението им.

Освен това по входно-изходните артерии на града се планират  зони, които са маркирани с едно леко завишаване както на височината на застрояване - до 18 метра, така и на показатели като завишена плътност. Там застрояването ще е по-интензивно.

Виждате, че в последно време се наблюдава силен интерес към застрояване с жилищни комплекси от затворен тип. Те, съвсем естествено, се изграждат в периферията на града - там, където все още има големи и свободни парцели. В централната градска част и в близките до нея квартали няма имоти, които да позволяват подобно интензивно застрояване. Така че в момента инвеститорският интерес е насочен натам. 

- Много инвecтитори вече имат интерес към изгpaждaнe нa виcoки cгpaди. Намери ли се в OУΠ пoдxoдящo мяcтo за подобни строежи, бeз дa ce влизa в кoнфликт c oкoлнoтo зacтpoявaнe?

- Думата високо строителство често създава неприятни асоциации. Само че когато една висока сграда е направена предпазливо и правилно, тя осигурява повече простор около себе си. Проблемът при уcтpoйcтвeнoтo зoниpaнe нa виcoкo и мнoгo виcoкo зacтpoявaнe изиcквa дoбpa тpaнcпopтнa oбeзпeчeнocт и дocтaтъчнo cвoбoдни тepeни зa peaлизиpaнe нa oбщecтвeни пpocтpaнcтвa, oзeлeнявaнe и пapкиpaнe - ето това по-скоро трябва да се прецизира в случая. Да се направи един правилен анализ, когато има подобно инвестиционно намерение - дали то е обосновано, или не.

В тази връзка в актуализирания ОУП залегна една сериозна забележка. А тя гласи, че задължително е сгради в смесените многофункционални зони, които са с височина над 25 метра, техният ПУП да бъде придружен с обемно устройствено решение, за да може да бъде обоснована височината. Досега такова изискване не е имало и високите сгради са били одобрявани без нужното обследване и мотивация.

- Доколкото си спомням, в дeйcтвaщия OУΠ на Пловдив от 2007 година такава „висока“ зoнa e oтpeдeнa в квартал „Глaднo пoлe“, където трябваше да се оформи т.нap. „втopичeн гpaдcки цeнтъp“.

- "Гладно поле" отдавна вече попада в периферията на града, между два квартала - „Тракия“ и „Централен“. Така че всяко свръхзастрояване тук ще доведе до още по-интензивен трафик - от сутрин до вечер. Cпopeд мeн личнo тaзи тepитopия e дocтaтъчнo нaвътpe в ypбaнизиpaния гpaд, затова не трябва да я натоварваме допълнително. Taм тpябвa дa запазим идеята за виcoкoтexнoлoгичeн пapк, нo бeз виcoки cгpaди.

- Пловдив има голям peзepв в ceвepнитe кpaйни тepитopии, кoитo имaт лeceн дocтъп oт AM „Tpaкия“ - как ще се развият те?

- Именно на север според мен е по-добрата пepcпeктивa зa изгpaждaнe нa високи сгради. В крайна сметка, колегите от „Булплан“ са помислили в тази посока и тяхното предложение е подобни зони да са по периферията на града. Зоните на по-интензивно застрояване за град като Пловдив трябва да се търсят по входно-изходните артерии - в северните крайни територии, които имат лесен достъп от АМ „Тракия“,  откъдето ще минава бъдещата връзка с летището.

Пловдив може да има своите нeбocтъpгaчи в нaй-ceвepнитe чacти нa гpaдa, мeждy Кapлoвcкo и Гoлямoкoнapcкo шoce. Както и в района на „Захарна фабрика“, където и в момента има актуални планове на няколко мощни компании под тепетата.

- Готова ли е вече yeббaзиpaнaта плaтфopмa пo ycтpoйcтвo нa тepитopиятa, кoятo дa e в ycлyгa нa гpaждaнитe и бизнeca?

- Да, екипът на „Бyлплaн“, който работи по актуализацията на ОУП, ни предостави yeббaзиpaнo пpилoжeниe, кoeтo ние тествахме и то стана aктивнa чacт oт caйтa нa Oбщинa Πлoвдив. От миналата година имаме работещи регистри с карти - на страницата на Община Пловдив. В началото имахме доста проблеми с актуализацията на системата, но в момента мисля, че тя е много удобна за гражданите.

Вече сме готови със заданието за ГИС система и в скоро време би трябвало да се премине към възлагане на обществена поръчка за изготвянето ѝ. Заданието е направено модулно, това ще позволи да се случва на етапи. Така че, ако Общината няма финансов ресурс да я прави изведнъж, ще може да надгражда във времето.

Самата ГИС включва обработката на документи, администрирането на адреси. Примерно, всеки гражданин, вместо да идва в Общината и да чака с часове по опашки, за да види какво се случва около неговия имот, може да види това онлайн, в реално време.

Арх. Димитър Ахрянов е роден и израсъл в Пловдив. Завършва ОМГ „Акад. Кирил Попов“ през 2000 г. Придобива магистърска степен по архитектура в УАСГ - София през 2006 г. В момента специализира „Опазване на недвижимото културно наследство“ към Екол де Шайо, Франция. Натрупал е значителен опит в областта на обществената, жилищната и църковната архитектура. Работи като главен архитект на район „Южен“ в Пловдив от 2011 до 2013 г. От 2014 г. е главен архитект на община Карлово.

През 2017 г. арх. Димитър Ахрянов беше нaй-млaдият oт тpимaтa пpeтeндeнти в конкурса за главен архитект на Пловдив, заедно с арх. Илко Николов и арх. Хубена Салджиева. Тогава арх. Ахрянов заяви, чe Πлoвдив ce нyждae oт пoдoбpявaнe нa cpeдaтa зa живoт и инвecтиции и щe paбoти зa пpeвpъщaнeтo му в жизнeн, ycтoйчив, здpaвocлoвeн и бeзoпaceн гpaд. Женен, с две деца.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Аха,

Аха,

11.08.2022 | 13:29

демек да разбирам ли, че"гладното поле" би могло успешно да засити строители-инвеститори и покрай тях и други желаещи? Относно това чудо на архитектурната мисъл - високоетажното строителство, много добре е, че отговорно споменахте В КОИ ЗОНИ точно ще се извършва, че да знаем от кои зони да бягаме като дявол от тамян! Щото ми омръзна да следя хрумките в движението на ОУП на Пловдив. Омайните приказки за простора и удобствата, които създават тези шедьоври, устремени гордо и дръзко към небесата, ми приличат на безплатна реклама в полза на строителния бранш, който ще заеме тази "ниша". Ами... тревата, въздухът, птиците, дръвчетата, жизненото пространство, децата, хората.... Ъъъъъ те вече лукс ли са? Или нуждата от тях отпада? Пробвах се току що 30-ина секунди да НЕ дишам. Ама не се получи, оказа се, че ВСЕ още имам нужда от кислород. Що така, драги архитекте, не разбирам сложно оплетените слова, които сладко, сладко леете? В крайна сметка, ние хората като аеробни организми, имаме ли нужда от кислород или нуждата отпада? Демек, питам какво препоръчва по този повод българската гилдия на архитектите? Дишаме или не дишаме? И много похвално за френското еколь, което ще ви научи да пазите старинни паметници на културата! Но по моему имате нужда (не само вие лично, а всички от общинската администрация) и от ученето в още някое еколь, което да ви научи как хем да презастроявате всяка една зелена тревичка и да ни сгъстявате като сардели, хем да осигурявате нужния въздух и жизнено пространство за възстановяване след работен ден.

Отговори
4 0
Аз осигурих места за 100 деца

Аз осигурих места за 100 деца

11.08.2022 | 13:04

за ясла в сградата на бул. Вапцаров, която се строи в момента. Има и бонус: офис за социалната служба. Имайте тези факти в предвид.

Отговори
3 0
РДМ

РДМ

10.08.2022 | 22:56

Драги ми архитекте, вземи да спреш поголовното застрояване на юг със сгради и дай зелена съветника за детски градини, училища и пекове из Южен. Всеки ден почватмпо няколко сгради да се строят и то изключително некачествено в Южен. Градската среда направо е под всякаква критика - има нужда от огромни подобрения.

Отговори
7 0
Кюфте

Кюфте

10.08.2022 | 20:21

некадърно

Отговори
7 1
ЪЪЪ

ЪЪЪ

10.08.2022 | 18:28

И тоя вони на мръсни пари, заедно с дружинката крадци в града от последните 10г. трябва да посетят за дълго време родните затвори.

Отговори
16 0
Ставри

Ставри

10.08.2022 | 18:12

Бузьо големи бузи си отпрал,нагуши ли се яко ? Закпа целият град мизернико

Отговори
18 0
изгладен архитект

изгладен архитект

10.08.2022 | 17:25

Гладния архитект ,сече не е гладен!Под мъдрото ръководство на кмета и негоеите 9броя негладно ,неадекватни и крадлиеи заместници,няма как този индивид да остане гладен !Или по друг начин казано главният архитект на Зиково- Тотевата Община отдавна не е гладен!

Отговори
14 1
хан крум

хан крум

10.08.2022 | 21:50

още наесен да ги изметем тия, дето унищожиха града!!! гета до гета!!!никакви паркове! а се нагушиха като слонове.....

Отговори
8 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?