Следвайте ни

Глад за имоти в Пловдив! Купувачи се избиват за всяко ново жилище

viber icon

Нови 131 сгради с 433 жилища са въведени в експлоатация в Пловдивска област за първите три месеца на годината. По брой на сградите Пловдив се нарежда на второ място в страната. Преди нас е столицата, а след нас – Варна, става ясно от данните на НСИ.

За България броят на въведените в експлоатация жилищни сгради е 925, а новопостроените жилища са 4011. Сравнено със същия период на 2020 сградите са с 133 повече /16.8%/, а жилищата в тях нарастват с 208 /5.5%/.

Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи и вили. В жилищните имоти пък преобладава делът на 2-стайните и 3-стайните апартаменти. 

Тенденцията на строителен бум за областта се подкрепя и от статистиката на Агенцията по вписвания. Отново за първото тримесечие на 2021 г. Пловдив се очерта като шампион по ръст на сделките сравнено със същия период на годината. Скокът е с 34%. Тук бе отчетен и най-голяма вътрешна миграция – преселници от други градове и села. "Новите пловдивчани" идват от София, Пазарджик и Смолян.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?