44

Геодезистите не могат да правят устройствени планове

Възможността за създаване на единен европейски сертификат за проектантска правоспособност е сред темите, които са на дневен ред пред Камарата на архитектите у нас. Темата ще се дискутира по време на организираните от КАБ Дни на европейската регулирана професия архитект от 22 март до 2 април в Централния дом на архитекта (ЦДА) в столицата.

Инициативата на Камарата на архитектите в България (КАБ) цели да допринесе за разбирането на отговорността на архитектурната професия, която е регулирана в Европейския съюз с Директива 2005/36/EО относно признаването на професионалните квалификации, а на национално равнище - със Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране (ЗКАИИП).

„Въпросът за регулирането на професията остава основният проблем в нашия бранш", коментира пред „Марица“ шефът на местната структура на Камарата на архитектите Чавдар Тенев. Той припомни опитите на геодезистите да се промени ЗУТ, така че гилдията им да има по-различен статут, както и за искането им да се въведе нова инженерна специалност, за да се включат и те в строително-инвестиционния процес. „Основните експерти, които участват в един проект, са конструктори, ВиК, ОВИ и елинженери, докато основната роля на геодезистите е да са земеустроители, да правят заснемане и работят по вертикалната планировка на един обект. Инженерите геодезисти нямат образователната квалификация за устройствено планиране, т.е. те нямат право да изработват устройствени планове“, обясни арх. Тенев.   

В рамките на Дните на европейската регулирана професия архитект проявите включват работна среща на Европейската мрежа на компетентните органи на архитектите (European Network of Architects’ Competent Authorities - ENACA) - тя е основана през 2007 г. и координира дейността на националните органи по признаване на проектантската правоспособност в държавите от ЕС. Днес предоставя платформа за обмен на информация и дискусия относно различните национални изисквания и добри практики по отношение на достъпа до професията.

В рамките на събитието се открива пътуващата изложба на Архитектурния съвет на Европа под мотото „20 архитектурни проекта срещу климатичните промени“. Специално за събитието в България пристигна президентът на АСЕ - Рут Шагеман, която се включи в работната среща на ENACA.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Геодезист

Геодезист

12.04.2024 | 09:59

Затова , "рисувачите", чакат геодезистите да им направят подложка за да могат да драскат върху нея. Нямат си понятие от координатни системи и като вземат един чертеж първата им работа е да го завъртят и разтегнат както им е угодно на тях. Да не говорим , че в поне от 50% от случаите не спазват точните имотни граници при проектирането. Освен това геодезистите също учат устройствено планиране в института. Това означава ли че трябва да искат работата на архитекта. Всяка жаба трябва да си знае гьола. Регулация и кадастър вървят ръка за ръка от време оно. ТЯ е работа за инженери, а не за рисувачи.

Отговори
0 0
Архитект

Архитект

30.03.2024 | 13:44

Ако ги няма “ рисунките” на архитектите върху какво ще се трудят разните инженери? На празен лист ли? Ама трябва малко мисъл….

Отговори
0 2
Наблюдател

Наблюдател

29.03.2024 | 09:54

Разделяй и владей. За съжаление ниското ниво в държавното управление се е разпростряло и в професионалните организации. За да е завършена статията, трябва да бъде допълнена в същия хумористичен стил, а именно: архитектите са просто едни художници с мания за величие (накакво подобие на инфлуенсърите), а дали техните рисунки ще станат проекти го казват инженерите - геодезисти, конструктори, ел, ВиК, ОВИ и др.

Отговори
7 0
Геодезист

Геодезист

28.03.2024 | 23:08

Леле леле......като гледам развитието на Столичните квартали...........мога да кажа, че архитектите със сигурност не мога да правят устройствени планове......за геодезистите несъм сигурен......

Отговори
6 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?