44
Следвайте ни

Галерията на „Съборна” влиза в надпревара за най-добра фасада

viber icon

Шедьовърът на Йосиф Шнитер от 1881 г. - Градската художествена галерия на ул. „Съборна”, влиза в конкурс на Баумит. „Номинирани сме за "Най-добра фасада на сградата на годината", организирана от Баумит”, потвърди арх. Иван Костадинов, съосновател на KOarch Studio под тепетата.

Преди три години екипът му се зае със сложния проект по реконструкцията на емблематичната стара сграда - това е бившата Девическа гимназия, проектирана и построена под ръководството на арх. Йосиф Шнитер през далечната 1881 г.  Днес сградата функционира като Градска художествена галерия и целта на трансформацията е тя да се превърне в палат на изкуството.

За ремонта на неоренесансовия шедьовър на Йосиф Шнитер Общината отдели 1,1 млн. лв. от бюджета си. Реставрирани са основно мазилки и богатата пластика след тежко и компрометирано състояние на фасадата. Използваните Баумит материали са Баумит Силикон Колор и  Баумит Стар Контакт бял.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?