46
Следвайте ни

Френски граф рисува Стария град и мечтае за света на Дисни

viber icon

Един от прадедите ми се е сражавал рамо до рамо с Наполеон, а друг е минал през България с Четвъртия кръстоносен поход, разказва Гийом дьо Бодюс

Той е художник по душа, но посвещава 35 години от живота си на архитектурата. Затова днес живописта му претворява обикновени, на пръв поглед, сцени от градската среда и природата, на които сме престанали да обръщаме внимание. Но пък под четката му платното оживява с цветовете на импресионистите.

Корените му водят началото си от стар аристократичен род, фамилията живеела в Тулуза. Баща му е известен френски граф, а един от прадедите му се сражавал рамо до рамо с великия Наполеон Бонапарт.

Това е Гийом дьо Бодюс - французинът, който пристигна под тепетата, за да подреди колоритните си платна в Арт галерия “Савов”.

„От дете искам да живея в приказния свят на Уолт Дисни. Баща ми ме убеждаваше, че това е трудно, но аз не се отказах да намеря професия, която е близо до изкуството”, разказва Гийом на чаша кафе в Арт галерия “Савов”.

Преди години французинът завършва висшето си образование като архитект в института Нисим де Камодо и Академията Гранд Шомиер, след което работи в сферата на интериора и архитектурата. От 2014-а обаче се отказва тотално от архитектурата. Днес рисува и преподава, има малко ателие в Севр - градчето, където навремето

се е правил порцеланът за френските крале.

„Изящният порцелан и днес се усеща по улиците на това място - казва Гийом. - Тук работят много художници, мои колеги, които имат ателиета в съседство. Използвам всяка минута от деня, а когато не рисувам, давам уроци по живопис в различни художествени училища и свободни ателиета (Atelier de Sèvres, Paris American Academy, Superior School of Industrial Design (E.S.D.I))”.

Гийом дьо Бодюс казва, че живописта се опира на наблюдението и това как възприемаш духовно света около себе си. Влияе се най-силно от импресионистите и от Николас дьо Стал.

„Обичам живите модели, рисувам портрети на хора, но също пейзажи, сюжети от града. Моят галерист тук, в Пловдив - Божидар Савов, често публикува уникални кадри от Стария град. Вдъхновява ме и един ден ще го нарисувам, има много енергия в този старинен резерват”, споделя маестрото на четката. Гийом често рисува градовете, но от необичаен ракурс - тесните улички на стар римски квартал, покривите на италианската столица, гледани от високо, фасади от Париж през клоните на голямо разлистено дърво. Обича да прави своите изложби на символични места, наситени с история: църкви, манастири, пещери и дворци. Замъците неслучайно вълнуват Гийом дьо Бодюс,

французинът се слави с благородното си потекло.

„Баща ми носеше титлата граф. Бяхме осем деца в семейството и всички се разбираме много добре. Това отношение го дължим на родителите ни, които ни предадоха тази благосклонност към другия. Край семейното огнище често слушахме истории от миналото на фамилията. Един от предците ми - Хюго дьо Бодюс, е гилотиниран по време на Френската революция. После синът му бяга от Тулуза и обикаля много от дворците в Европа. Живял е в Австрия, в Италия и Испания, а след революцията става доверен човек на самия Наполеон. Дори френският писател Франсоа-Рене, виконт Дьо Шатобриан, го описва в една от книгите си като шпионин от армията на Наполеон”, разказва французинът.

Родът има дълго генеалогично дърво,

изпъстрено със спомени, гербове и... византийски монети. „Дедите ми са участвали в кръстоносните походи. Вероятно по време на Четвъртия кръстоносен поход прадядо ми е минал по българските земи. Именно тук е научил за идеологията на богомилите. Всички знаем за връзката на вашите богомили и нашите катари. Друг интересен факт е, че във Франция фамилията й идва от земи, които са били обитавани от катари”. Всъщност основите на фамилията поставят трима братя, които бягат от Флоренция във френския Кахор. После семейството се мести на запад, в Тулуза. Един от предците ми дори е бил губернатор на Тулуза и областта, хвали се Гийом дьо Бодюс.

Дъновисти живеят във френския „Изгрев”

Тези малки артистични ателиета в Севр са съвсем наблизо до селото на дъновистите, което се нарича „Изгрев”, казва Гийом дьо Бодюс.

И уточнява, че то съвсем не е населено с българи, както може да се предположи.

Навремето земята под него е закупена от Михаил Димитров Иванов, известен като Омраам Микаел Айванхов или Айванов. Българинът е философ, смятан за последовател на Петър Дънов. По модела на своя духовен учител Айванов основава организацията „Всемирното бяло братство“ и пише книги, свързани с езотеричното християнство.

Днес много последователи на Айванов и на Учителя Дънов живеят във френския „Изгрев”.

„Групата от Севр“

Гийом дьо Бодюс е основател на сдружението „Групата от Севр“. През 2020-а Амор, Жан-Пиер Дюриез и Гийом дьо Бодюс - трима художници от Севр, - гостуват в галерия Nova Art Space в София. Столицата ни се оказа спирка в съвместното им европейско турне.

Дълго време интересът от изяви на френските художници стига единствено до Италия и Гърция. Гийом дьо Бодюс обаче е привлечен от непознатите страни от т.нар. „Източен блок“ и открива за себе си България, която го впечатлява с богатата си история и култура. Тук той намира приятели и съмишленици.

За пръв път посещава Пловдив през 2019 г. при откриването на „Пловдив Европейска столица на културата“. Още тогава градът остава трайно впечатление в съзнанието му и той решава да направи тук своята следваща самостоятелна изложба.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?