49

Френски архитекти с идеи за възстановяването на къща Ламартин

Двама французи дойдоха в Пловдив, учат ни как да опазваме старините

“Готови сме с проект за къща Ламартин и тази година ще започне реставрацията й. Общината вече е заделила пари в бюджета си за ремонта и се надяваме тази перла на архитектурата да заживее отново като ядро на франкофорската култура в Пловдив” – това каза директорът на НИНКН арх. Петър Петров, откривайки срещата „Една сграда, няколко живота: архитектура, наследство и културен урбанизъм“. в Балабановата къща. 

Специални гости на събитието бяха двама французи – Филип Прост, френски архитект и урбанист, който е завършил Ecole de Chaillot. Той е член е на Националната комисия за културно наследство и архитектура. С него в Пловдив дойде и г-жа Мод Льо Флок, директор на POLAU-arts & Urban Planning и урбанист, специалист във въвеждането на художествена динамика в градските проекти. 

Срещата за опазването на архитектурното наследство, повторното му използване, мястото на културата в града се проведе в Балабановата къща по инициатива на Френският институт в България, община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“. В рамките на събитието показват и изложбата „Франция еМоция – Пътешествие анимация“, създадена по инициатива на Клъстера Ату Франс (Агенция за развитие на туризма във Франция) и Френския институт. Изложбата предлага уникално преживяване между фотографията и дигиталната анимация – едно пътуване из забележителното богатство на френското културно наследство.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
СПАСЯВАНЕТО НА ДАВЕЩИТЕ СЕ Е ОТГОВОРНОСТ НА ДАВЕЩИТЕ СЕ

СПАСЯВАНЕТО НА ДАВЕЩИТЕ СЕ Е ОТГОВОРНОСТ НА ДАВЕЩИТЕ СЕ

19.04.2022 | 17:06

Цялото ешмедеме с френците се свежда до простия извод, че за наследството НЯМА НИКОЙ ДА СЕ ПОГРИЖИ. Френските гости на Петров (командировки от общината =пътни, дневни, хотелски, хонорари...) може да са добри, но са френски, местни, докато световните Корифеи са в International Centre for Conservation and Restoration Rome =ICCROM= на UNESCO във Рим. "Мерсиме" както казваме в Париж, ама нямаше нужда да дохаждате

Отговори
2 0
СПАСЯВАНЕТО НА ДАВЕЩИТЕ СЕ Е ОТГОВОРНОСТ НА ДАВЕЩИТЕ СЕ

СПАСЯВАНЕТО НА ДАВЕЩИТЕ СЕ Е ОТГОВОРНОСТ НА ДАВЕЩИТЕ СЕ

19.04.2022 | 17:13

Петров и Петровицата така се преструват, че вършат работа докато просто со посрещат гости и ортаци и си плетат кошницата. Нямат реални средства да помагат на Старинните Къщи както беше през 70-те и 80-те при проф. арх. Пейо БЕРБЕНЛИЕВ и като се окаже, че в национален мащаб Петров се е издънил, той ще се спаси към французко. ЛОЗЕТО НЕЧЕ МОЛИТВА, БАЙНО. САКА МОТИКА! = https://podtepeto.com/besedka-za-grada/frenski-specialisti-spodelyat-opit-v-opazvaneto-na-nedvizhimoto-kulturno-nasledstvo/comment-page-1/#comment-170005 =

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?