Следвайте ни

Франция ни подава ръка за спасяването на „Ламартин“ СНИМКИ

Посланикът Н. Пр. г-жа Флоранс Робин предложи съдействие за обновяването на емблематичната къща, кметът Здравко Димитров подкрепя каузата

viber icon

„Къщата на Ламартин” е знакова не само за Пловдив, но и за Франция. Вероятно точно затова френският посланик Н. Пр. г-жа Флоранс Робин предложи съдействие за обновяването <210>. Това стана в края на 2019-а по време на срещата й с министъра на културата Боил Банов.

В момента обаче „Къщата на Ламартин“ все още е тъжна гледка. Въпреки че си остава една от архитектурните перли на Стария град, тя е в аварийно състояние. Туристите се спират пред нея само за да снимат олющената й фасада. Малка табела все още указва, че преди време е ползвана от Дружеството на писателите. Но въпреки тази подробност и с просто око се вижда, че къщата от години е изоставена. Входната <210> врата е заключена, а през малкия процеп се вижда как дворът <210> е обрасъл в шубраци и изпокършени клони. Мазилката по фасадата <210> паднала, на места - на цели парчета, а дограмата е изгнила.

Всичко по къщата показва, че 

от години стои изоставена. 

Припомняме, че емблематичната сграда е обявена за национален паметник на културата. В момента се стопанисва от Община Пловдив, но от шест години стои затворена. През 2014 г. Областната управа прекрати договора за наем на Дружеството на писателите, което преди това я стопанисваше в продължение на 16 години. В момента къщата е в активите на „Старинен Пловдив“.

Евентуалната френска подкрепа е необходима спешно и ще е само в плюс за реставрацията на паметника, коментират експерти под тепетата. В края на миналата година министър Банов и френският посланик обсъдиха продължаването на проекта „Пловдив - Европейска столица на културата”. Н. Пр. Робин посочи, че се възхищава на богатото културно наследство, което страната ни има, и предложи съдействие за обновяването на Къщата на Георги Мавриди в Стария Пловдив, известна като „Къщата на Ламартин”, която има голямо значение за френската история. Различни идеи за това как културната ценност може да бъде развита и да се превърне в един от ключовите центрове на духовен Пловдив вече са били обсъдени и на среща с кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Построена от неизвестен майстор през 1829-1830 г.,

„Ламартин" е една от най-големите и красиви къщи в Стария град. Строителите са проявили находчивост, когато са адаптирали сградата към сложния терен - приземието е с неправилна форма, коригирана на двата горни етажа чрез стъпаловидно изнесени еркери. Така фасадата към улицата е 3-етажна, а към двора - 2-етажна. Стаите <210> са разположени симетрично, по четири на етаж, всяка е с богата геометрична дърворезбована украса по таваните и вратите. Дворът на къщата е терасовиден, с малки стълбища към различните нива, с красива чешма и плочник. Неин собственик навремето е бил видният търговец Георги Мавриди. През лятото на 1833 г. на връщане от пътуване до Близкия изток в нея отсяда големият френски поет и пътешественик Алфонс дьо Ламартин. Той останал само три дни в къщата, но бил възхитен от гостоприемните домакини и отбелязал подобаващо този факт с… перото си. 

В съседна Турция наскоро излезе книгата „Османският период в България. Инвентаризация на вакъфските паметници”. От изданието научаваме още един любопитен факт за „Ламартин” - около 1898 година Хаккъ паша, вече бивш управител на област Румелия, дарява имота на дервишкия манастир. Навремето той бил изграден в квартал „Дураки” в дн. Старинен Пловдив, но от него не е останало нищо. Съвсем наблизо обаче е текето на танцуващите дервиши на Джелаледдин Руми "Мевлеви хане”, дн. „Пълдин”. 

Снимки Атанас Кънев

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари (1)

polbut

27.01.2020 | 05:46

Здравейте, това е да информирате широката общественост, че Хосе Луис, частен кредитор, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ от 3000 евро до 100 000 евро. Ние предоставяме заеми с 2% лихва на физически лица, фирми и компании в ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?