4232

Фирми около Пловдив се свиват в по-малки площи

Спадът в интереса към малки и средни площи в промишленото строителство отразява промените в икономическата ситуация в страната ни. Това посочват в анализите си брокерите от “Индустриални имоти”, партньори на  BgSklad.bg за Пловдив и региона. От платформата посочват, че поддържането на високи стандарти в складовите пространства остава предизвикателство при спадащия интерес. Плановете за инвестиции в логистични центрове и производствени бази са несигурни към този момент поради настоящата икономическа обстановка. Забави се и развитието на специализирани индустриални паркове

Каква е ситуацията на този специфичен пазар в Пловдив?

"В началото на 2024 г. сме в очакване на приключване на военните конфликти в Украйна и Ивицата Газа и постепенно стабилизиране във всички сфери на живота", коментира пред „Марица“ Атанас Ласков, представител на БГсклад за Пловдив. Според него наемните цени за складови площи варират от 3 евро за кв.м на по-стари обекти до 4.50 евро за кв.м за новопостроени проекти.

„Клиентите най-често търсят площи от 150 до 500 кв.м. Имаме спорадични запитвания за по-големи квадратури, до 2000-3500 кв.м, под наем. При новото строителство на индустриални и складови помещения 80% бе основно за ползване от инвеститорите. Тези със спекулативна цел, които бяха реализирани в края на годината, когато започна и охлаждане на пазара на наеми, не покриха очакванията на инвеститорите за бързото им отдаване. Логично, през последното тримесечие  на 2023 г. 

търсенето на индустриални площи за покупка и наемане намалява драстично, 

което е отзвук на задълбочаващата се криза в Западна Европа“, твърди брокерът. Обяснението на Ласков е, че до момента се строяха много спекулативни проекти за отдаване под наем, като някои от инвеститорите бяха залитнали от инерцията при жилищното строителство. „Сега  този баланс вече е нарушен в полза на повечето предлагане, при условие че търсенето се сви рязко. Пазарът на индустриални площи е силно зависим от производителите в Западна Европа. Когато няма движение, идващо от доставчиците на  суровините до производителите на стоки, това  се отразява на пазара на складови и производствени площи.“

Въпреки това в Пловдив все пак се случват и по-големи сделки

"Сред най-значимите от тях беше продажбата на цех за електронни компоненти -от 6000 кв.м 2000 кв.м за производство и печатарска дейност бяха отдадени под наем в нова база в границите на Северната индустриална зона на града. В индустриалните зони, в близост до магистрала "Тракия", в края на 2023 г. започна изграждане на няколко значими проекта, които ще покрият по-високите стандарти в този сегмент. Надяваме се до построяването им икономическото състояние и баланс в района да се възстанови и да успеем успешно да ги реализираме", каза още Ласков. Според него все още се усещат последствията от нарушените връзки за доставки, които се отразиха масово на производителите в Европа, а оттам и на техните аутсорсинг компании в България. "За Пловдив и региона тези компании, които работят в автомобилната и леката промишленост, също бяха засегнати от тези процеси”, посочи брокерът.  

Прогнозата му за близкото бъдеще обаче е, че „не се очаква преди средата на април значителна промяна в темповете на пазара, въпреки надеждите за бързо излизане от това състояние. Аз съм оптимист, надявам се да няма други световни катаклизми и тази криза да свърши много по-бързо от предишните“, посочи Ласков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?