44

Феноменът на яйцето вдъхнови отбора на Царската гимназия

Къщата във вид на купол, която донесе първото място на учениците от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ от Хасково в конкурса „Аз мога да строя - Delecto”, е разработена за съвсем конкретен терен. Това обясниха авторите на проекта Петър Георгиев, Мартина  Мичорова, Миглена Петрова и Денислава Янкова. Става въпрос за местността Сулуджана в село Кошарица до Несебър. Целта на отбора на Царската гимназия, както е известно престижното хасковско училище, е сградата да е уникална по форма, но и с интересно конструктивно решение.

Мнозина ги питат защо избират необичайната форма. 

„Куполът е естествена природна форма, пораждаща подсъзнателното усещане за хармония и спокойствие - отговарят от екипа. - Въздействието е такова, че винаги възхищава и очарова хората. Неслучайно именно заради характерното им запленяващо въздействие от древни времена при строежа на религиозни храмове по света се използват куполни форми. От друга страна, поради естествената си форма, куполите притежават свойството да се вписват в природната среда. Изглеждат семпли и ниски отвън, а същевременно отвътре са просторни и уютни. Интериорното пространство под купол може да изглежда модерно и вдъхновяващо.“

Проектираната сграда представлява геодезичен купол, част от сфера, разделена на две нива. Първото е напълно стандартно - входно антре, дневна с трапезария и кухня, тоалетна, спалня, офис, а второто е оформено като емпоре, отворено към пространството на дневната. Свързва ги вита стълба. Младежите разказват и какви са предимствата на куполните форми в архитектурата. Първият им плюс е в здравината и устойчивостта на конструкцията. Типично за сферичните форми е равномерното отвеждане на усилията от натоварването към основите. Куполните конструкции могат да поемат максимално натоварване при минимална дебелина на черупката (феномена на яйцето). Освен това поради характерното равномерно отвеждане на усилията, куполите са по-устойчиви на земетресения, снежно натоварване и вятър в сравнение с другите геометрични форми. Сферата затваря максимален обем с минимална ограждаща повърхност. Т.е. ограждащите стени на куполна сграда биха били с около 30% по-малко по площ в сравнение с типичната правоъгълна сграда, затваряща подобен обем пространство. По-малката площ на ограждащите стени означава по-малко вложени материали в строителството, рефлектиращо в понижен въглероден отпечатък в природата, т.е. резултатът е повишена енергийна ефективност при експлоатация, и то само заради формата на сградата. В купола циркулацията на въздуха е такава, че способства за равномерно разпределение на температурата, което рефлектира в здравословен и комфортен микроклимат.

Бъдещето е на иновативните сгради, казва Петър Георгиев от отбора на Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ в Хасково. „Архитектурата ще се развие по много различен начин. Проектантите тепърва ще се опитват да избягат от това стереотипно строителство, което виждаме наоколо. Ще се вкарват все повече и различни форми“, допълва съученичката му Мартина  Мичорова. Съотборничката им Миглена Петрова казва, че посоката е да се развива функционалността на сградите, а не толкова да се търси красотата им. А според Денислава Янкова архитектите тепърва ще се насочват към отворените пространства - така че да осигурят по-добрата комуникация между хората.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?