Следвайте ни

Фамилната къща – между минимализма и селския натюрел

Според брокерите, големият плюс е, че винаги има търсене на този тип жилища. Поскъпването при тях обикновено изпреварва това на други инвестиционни имоти

viber icon

Поводът

Инвестирайте в къща, по-скъпо е, но си струва, казват днес предприемачите. Брокерите са съгласни с това: „Големият плюс е, че винаги има търсене на този тип имоти“. В добавка поскъпването при тях обикновено изпреварва това на други инвестиционни имоти и е по-лесно да се намери купувач, твърдят анализаторите на пазара. 

В момента агенциите за имоти отчитат сериозен ръст на интереса към къщите на село. С оглед на желанието на хората да са на зелено, на открито, на собствено пространство и да не зависят от хотелски резервации, ние сме оптимисти за развитието на ваканционния сегмент от имотния пазар, където в момента има отлични цени и богат избор от имоти - оптимисти са в бранша.

И не само! Интересът на купувачите се завръща и те търсят еднофамилна къща за свой първи дом. Обикновено имаме запитвания за къщи на разстояние до 50 км от Пловдив, твърдят брокери.

Къщите са истинско предизвикателство за всяко архитектурно бюро. Независимо от натрупания опит! Минималистични жилища от градски тип или с романтичния натюрел на селските къщи, днес повече от всякога те са подчинени на вкуса на обитателите.

Къщите ни носят женски имена

„Защото в повечето от случаите те са наречени на жената в семейството - възложител на проекта. Жената е тази, която създава живот, грижи се за домашния уют, подрежда и организира пространствата“, казват архитектите от „ДАРК студио“. При проектирането на семейната къща за тях е важно да се съобразят с концепцията на клиента. „Поръчител е реалният стопанин, което прави всяка еднофамилна сграда строго индивидуална. Нямаме две еднакви къщи, а и не би трябвало, както няма две еднакви семейства, затова всяка еднофамилна сграда, която проектираме, е предназначена за точното място, на което се намира, съобразена с природните и теренни дадености на имота като ослънчаване, денивелация, хубава гледка, съществуваща дървесна растителност и др. От друга страна, тя отразява до голяма степен личния живот и ежедневните навици на собствениците си. Ние отразяваме това във формираната от нас функционална схема“.

Жилище върху 1000 квадрата

Симетрията е водеща за архитектите Петко Костадинов и Иван Костадинов от „АРКО студио“. Тази къща в с. Белащица е по техен проект. С 950 кв. м. РЗП тя се отличава не само с добра архитектура, но и с нетрадиционните идеи на своя собственик - известен пловдивски бизнесмен. „Възложителят пожела изработването на проект за съвременна жилищна сграда, която с чистите си форми да се потопи в богатата природна среда и да покрие изискванията за висок жизнен стандарт“, обясняват от екипа.

Цялата къща разполага с мощно остъкляване, което създава възможности за преливане на пространствата от интериора към градината. Това обаче не пречи на добрия микроклимат в сградата и на стабилните <210> топлоизолационни характеристики, който съчетават комфорт от бъдещето със сметки за отопление от миналото. По желание на инвеститора покривът на родителската спалня е изграден от специално масивно стъкло така, че вечер през него да се наблюдават звездите. Ситуирана в имот от 2 дка, тя разполага с уникални гледки към Пловдив с Тракийската равнина, обрамчена от Средна гора и Стара планина, както и непосредствената близост с Родопите.

Жилища в хармония с природата

На 5 минути път с кола от центъра на Пловдив започва строителството на 15 редови къщи от английски тип

Един модерен мини комплекс от редови жилища е напът да се появи в кв. „Беломорски“ в район „Южен“. „Нарекохме го „Самсара парк“ и това не е случайно. За името използваме едно понятие от будизма, където „Самсара“ означава кръговрат на живота. Ние пък добавяме още смисъл - това ще е мястото, където се срещат поколенията, там, където семейството е всичко“, казват инвеститорите от „Стевес Груп“ ООД, които стоят зад този амбициозен проект.

Той е развит в стила на типичните редови къщи от английски тип - три жилищни сгради, всяка с по 5 самостоятелни жилища със собствен вход, създадени за ценителите на съвременната функционалност и простота, в съчетание с комфорта на самостоятелно обитаване, собствен двор и много зеленина.

Вътрешното пространство на отделните жилища е развито по модел, който дава пълна свобода и гъвкавост за персонализация на интериора. Това е постигнато с просторна еднообемна дневна зона с високи тавани, без видими конструктивни елементи. На второ ниво се оформят 3 спални, плюс още едно пространство, което да функционира като кабинет или домашен офис. Всяко отделно жилище (с площ около 160 кв. м) разполага със собствен двор, с многобройни възможности за ползване, светлина, зеленина и гледка към планинските масиви на Родопите. Освен функционалните вътрешни дворове са предвидени и кокетни кътове пред входа, където се оформя зелена зона. Вътрешните пешеходни алеи предлагат спокоен микроклимат, без автомобилен трафик в рамките на комплекса. Така се създават повече възможности за разходки и игри на открито за обитателите. За колите са осигурени десет гаража, отделно има 5 паркоместа на открито. В изпълнението инвеститорите обещават да вложат само висок клас материали, фасадите са решени с комбинация от естествено дърво, камък и минерална мазилка, а покривът е с метални керемиди. „Искаме да се е разграничим от масовото строителство“, обясняват от „Стевес Груп“.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

О, времена! О, нрави!

О, времена! О, нрави!

10.06.2020 | 13:23

Богатите станаха астрономи, а ние нормалните все още държим на секса в спалнята!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?