Следвайте ни

Фабрика се преобразува в културен център, гараж за автобуси - в търговска зона

viber icon

Старите сгради са историческо богатство и трябва да се пазят. Те носят не само познания, но са и отличителен белег на традициите и произхода на една цивилизация. България е една от малкото държави, които не се грижат достатъчно за архитектурното си наследство, а когато предприемач реши да реставрира стара сграда и да я съчетае с модерния прочит на архитектурата, често се получава кръпка.

Затова пък нашите инвеститори могат да черпят полезен опит от европейските образци. 

Един такъв добър пример за съхранение и използване на стара сграда е галерията Виктор Емануил в Милано, Италия.

Построена е през 1867 година от Джузепе Менгони с цел да служи за свързващ пасаж между площад Дуомо и ​площад Ла Скала. Галерията е един от най-старите търговски центрове в света. Конструкцията ѝ се състои от две стъклени аркади, пресичащи се в осмоъгълник. Има формата на латински кръст, а два пешеходни участъка с купол от стъкло и желязо се пресичат под осмоъгълен площад. Към днешна дата огромната постройка е в изящно състояние и събира в себе си луксозни магазини, кафенета и един от малкото седемзвездни хотели в света.

Добър пример за преобразена тютюнева фабрика е „Табакалера“ в бившата столица на културата Сан Себастиан, Испания. В продължение на 90 години сградата се е използвала по предназначение ​- за тютюнопроизводство. След затварянето ѝ Общинският съвет на Сан Себастиан, Съветът на провинция Гипузкоа и баското правителство купуват сградата. В следващите няколко години започват да се осъществяват събития, а през 2010-а претърпява пълна метаморфоза, за да може през 2015-а да се превърне в истински международен център за съвременно изкуство и културни практики. В него са разположени изложбени зали, библиотека, киносалон, ателиета, лаборатории и много други пространства, подходящи за мероприятия. Сградата се превърна и в основен акцент в годината, когато градът бе Европейска столица на културата.

Изключително впечатляващо е и авангардното Depo2015, което в миналото е представлявало гараж за автобуси, тролейбуси и трамваи от мрежата на обществения градски транспорт в Пилзен, Чехия. Когато през 2015-а градът става Европейска столица на културата, изоставеният гараж се превръща в място, където бизнесът и изкуството се срещат чрез иновативни решения. То се използва за изложби, ателиета и събития, но също така - за търговска дейност.

Още една Европейска столица на културата - Линц, преобразува бивша тютюнева фабрика Tabakfabrik в творческо пространство. За целта сградата е откупена от Община Линц, а към днешна дата предлага повече работни места от някогашната действаща фабрика.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?