44

Евродепутатите решиха: Новите сгради трябва да са с нулеви емисии

Евродепутатите приеха планове, чрез които да се помогне за намаляване на енергопотреблението и на емисиите на парникови газове от сградния сектор. Предложеното преразглеждане на Директивата относно енергийните характеристики на сградите има за цел до 2030 г. значително да се намалят емисиите на парникови газове и потреблението на енергия в сградния сектор на Евросъюза и той да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г. Предвижда се и саниране на повече сгради с най-лоши характеристики и подобряване на обмена на информация относно енергийните показатели

За съжаление, България сериозно изостава в жилищния  сектор, който гълта около 1/3 от общото потребление на енергия. Темпът на обновяване на жилищните сгради е доста нисък в сравнение със средния в Европа - само 4% от сградите у нас са цялостно обновени в периода 2012-2023 г., посочват експертите от неправителствената организация „Хабитат България“.

„Директивата променя досегашните национални стратегии за саниране в по-оперативни документи - Национални планове за саниране на сгради. Първият проект на план трябва да бъде представен до 30 юни 2024 г.“, уточни пред „Марица“ Ася Добруджалиева, мениджър проекти в "Хабитат България". „Приетата през януари 2021 г. Дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни сгради бе разработена в съответствие с изискванията на ДЕХС, но нейното изпълнение се компрометира от липсата на системно дългосрочно национално финансиране с ясни параметри на подпомагане на домакинствата“, обясни Добруджалиева. Според нея 100% грант е допустим само за енергийно бедни домакинства. „За всички останали трябва да има таргетирана безвъзмездна подкрепа в съответствие с доходите и достъп до евтини финансови ресурси. Нулева лихва по заемите за енергийна ефективност на сградите е практика във Франция и много европейски страни. Тази добра практика е доказала мотивиращата си роля за участие на домакинствата в процеса на саниране“, заключи експертът на „Хабитат България“. 

В тази ситуация Европа ни диктува, че след 2030-а всички нови сгради трябва да бъдат с нулеви емисии. За новите сгради, които се ползват от публични органи или са тяхна собственост, срокът за това е 2028 г. Държавите членки ще могат да вземат предвид потенциала на сградата за глобално затопляне през целия <210> жизнен цикъл, който включва производството и обезвреждането на строителните продукти, използвани за нейното изграждане.

По отношение на жилищните сгради държавите членки ще трябва да въведат мерки, с които да се гарантира намаляване на средната използвана първична енергия с най-малко 16% до 2030 г. и с най-малко 20-22% до 2035 г. Според новата директива, като прилагат минимални изисквания за енергийните характеристики, до 2030 г. страните от ЕС ще трябва да санират 16% от нежилищните сгради, които са с най-лоши характеристики, а до 2033 г. - 26% от сградите с най-лошите характеристики. Ако е технически и икономически удачно, до 2030 г. ще трябва постепенно да се разположат слънчеви инсталации в обществени и нежилищни сгради, в зависимост от техния размер, и във всички нови жилищни сгради.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?