Следвайте ни

Ето как ще изглежда Военният клуб след реставрацията

Проектът за реставрация стартира, чака се „да“ от Министерството на културата

viber icon

Нов проект връща блясъка на емблематичните кули върху покрива на Военния клуб в Пловдив. Разработката за реставрацията е на арх. Мариана Цветкова и студио „М-синтез“ от София, а възложител е Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Проектът е готов и чака заветното „да“ от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерството на културата. Заложено е да се монтират три кули на корпуса на сградата на пл. "Централен". За целта върху покрива <210> ще се появи пирамидална дървена конструкция с фрезовани ребра от слепена дървесина - те оформят повърхнината на кулите. Височината на голямата кула е 11 метра, а на малките - 6 метра. Реставрират се също така гербът на фасадата на Военния клуб и входните дървени врати.

На места се е наложило препроектиране по покривните линии, за да се подобри отводняването и да няма течове, уточняват проектантите. От екипа на арх. Цветкова уточняват, че не са успели да намерят никаква документация, като чертежи в архива на НИНКН. Затова те са направили подробно архитектурно заснемане, без да променят функцията на нито едно помещение в Клуба. Новото е само, че се пребоядисват залите, добавят се някои декоративни елементи и се подменят настилките.

в каре  

От архивите

Решението за построяване на нова сграда за нуждите на военните в Пловдив е взето в далечната 1898 г., когато кмет на града е Христо Г. Данов. За целта отпуснали място от 818,80 кв. м между градината „Цар Симеон“ и началото на улица „Станционна“ (сегашната „Иван Вазов“).

Проектът на пловдивския Военен клуб е дело на архитект Никола Лазаров, завършил архитектура в Париж през 1893 г. През 1898 и 1899 г. той приключва проектите, ръководи строежа и обзавежда интериорите на Военния клуб в София.

Всъщност строителството на Военния клуб в Пловдив е завършено в края на 1908 г., а официалното му откриване става с елегантен офицерски и граждански новогодишен бал. Вътрешната украса на големия салон за този паметен бал е била поверена на известния художник и декоратор Андро (Димитър Андреев) -по това време учител по рисуване в Пловдивската девическа гимназия.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?