Следвайте ни

Етнографският музей влезе в изложбата на Белин Моллов

viber icon

Куюмджиевата къща в Стария град, днес по-известна като Етнографския музей на Пловдив, влиза в новата изложба „Градски ансамбли и архитектурно наследство“ на арх. Белин Моллов. „Построена е през далечната 1847 година от майстор хаджи Георги и е една от любимите ми къщи в старинния резерват на Пловдив. Затова обича да я рисувам“, каза за „Марица“ експертът, който е с 50-годишен опит в областта на устройственото планиране и градското развитие.

Платната са подредени и могат да се видят в залата на Търговско-промишлената палата в столицата, където ще останат до края на февруари.

Идеята на моята изложба е да се провокира интересът към архитектурни паметници, сгради и ансамбли, които пренасят очарованието на отминали епохи, казва арх. Моллов. Като урбанист той споделя чрез тези изложби и разбирането си за значението на обществените пространства в градската среда. Съвременните публични пространства фокусират в себе си едновременно проблемите и културата на обществото. Те ярко отразяват сложните отношения между „локалното и глобалното“, между „насъщна духовност“ и „консумативен патос“.

Въпреки че публичните пространства на града са огледало на настоящето, в тях се проектира и неговото минало, дори тогава, когато то е било безогледно заличавано. Публичното пространство е матрица на градската памет, защото градът е жив организъм, свързващ хората с техните ежедневни нужди и мечти. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай