49

Енергийно ефективните домове са все по-търсени в Пловдив

Новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите в Пловдив. Опцията апартаментите да са в добър квартал с поддържана инфраструктура е най-добрата инвестиция в момента, твърдят експерти от водещите агенции за недвижими имоти в града. Тези предимства поддържат интереса на клиентите, защото те виждат перспективата в това да инвестират парите си в подобен имот.

„Новото строителство е водещо и то заема близо 80% от продадените от нас жилища - твърди Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. - Въпреки това предлагането не е достатъчно, за да отговори на търсенето. Затова жилищата в сгради на етап строеж се продават на много ранен етап. Тенденцията не беше прекъсната от ковид пандемията, нито от войната в Украйна, нито от ускоряването на инфлацията. Доверието на купувачите се запази, проектите се завършват и въвеждат в експлоатация и това определя предпочитанието на хората към новите жилища“, споделя още Стойкова. Пазарът в Пловдив запази

тенденцията да се купуват жилища

в начален етап на строителство.

Брокери обясняват, че основните предимства при този тип имоти е по-ниската им цена. „В по-ранен етап клиентите ни имат по-голям избор на етаж, подходящо изложение и разпределения, които най-добре отговарят на нуждите на домакинството им“, уточняват от агенциите за имоти.

Най-активни на пазара остават купувачите, които търсят собствен дом. Това са предимно млади хора или семейства с добри доходи, които могат да си позволят да покриват вноските си по жилищния кредит или имат резерв от свободни средства. Друга група купувачи са хората над 50-те, със собствен бизнес или на мениджърска позиция, които имат възможности да купят по-голямо жилище, твърдят брокери. Активна група, която също изпъква през последната година, са клиенти, които пазаруват жилище за децата си. Често това са по-възрастни хора от други населени места, чиито деца - бъдещи студенти, планират да се преместят да живеят трайно в Пловдив, обяснява Мариета Гаргова, регионален мениджър на "Имотека". За студентите е по-рентабилно да изплащат кредит вместо месечен наем.

От агенциите посочват, че тези тенденции на пазара са естествен процес, който е следствие на необходимостта на хората да имат собствено жилище и да живеят в по-комфортна среда.

Ниските лихви по кредитите

стимулират все повече пазара

През 2023 г. жилищното кредитиране продължи да расте силно в контраст с тенденциите в Европа. Данните към края на октомври показват, че финансирането у нас нараства с 19,1%, докато ипотечният пазар в еврозоната се насочи през тази година към най-бавния си растеж от десет години насам - 1,5%, по данни на водещите международни консултантски агенции. Освен това лихвите по жилищните заеми в България останаха непроменени - на ниво от 2,59%, за нови левови кредити към октомври 2023 г., спрямо 2,48% година по-рано.

От анализ на банките у нас става ясно, че ипотечното жилищно финансиране е с под 3% лоши кредити, което също е добра новина за пазара на имоти.

Експертите обаче предупреждават, че влизането в еврозоната би се отразило в по-бърза конвергенция на лихвените проценти по ипотечните кредити спрямо нивата в ЕС. В този смисъл очакванията са, че банките биха охладили темповете на кредитиране. Ето защо страхът от влизане в еврозоната и последващото вдигане на лихвите също влияе при покупката на нова жилище. Брокери твърдят, че сега сделките се случват по-обмислено и разумно, а купувачите значително са повишили изискванията си по отношение на качеството на живот и средата на обитаване - що се отнася до техния бъдещ дом.

Сгради с висока енергийна ефективност

и съвременни технологични решения

са най-търсени. Предприемачите все повече залагат на зелени строителни практики и енергоспестяващи технологии, които осигуряват не просто по-комфортен живот на собствениците, а преди всичко здравословна, пълноценна и безпроблемна експлоатация на имота във времето. Това включва стриктен подбор на всички материали и системи, които покриват най-високите стандарти на съвременното строителство.

Част от екстрите, които привличат новодомците, са висок клас алуминиева дограма, която е устойчива на променливи атмосферни условия и има отлични енергоефективни и звукоизолационни качества, иновативни системи за отопление, охлаждане и вентилация, системи за превенция от наводнение и осигуряване на свеж въздух в помещенията. Освен това те търсят подови настилки с добра шумоизолация, както и най-съвременни топлоизолационни решения за фасади, като например каменна вата, която въздейства едновременно и на трите основни принципа на изолацията - кондукция, конвекция и радиация. Сред предпочитаните удобства от клиентите са още бързите и надеждни асансьори, контролираният достъп и видеонаблюдението, наличието на паркоместа, зарядните станции за електромобили, както и комфортните общи части и зелени пространства за почивка и рекреация.

И въпреки че устойчивото строителство до известна степен е по-скъпо - първоначалните разходи са нищожни в сравнение с дългосрочните му ползи. „Хубавото е, че не само инвеститорите, но и клиентите все по-ясно осъзнават, че подобна инвестиция днес е най-доброто вложение за утрешния ден“, споделят експерти.

Инфраструктурата остава проблем

за новодомците в Пловдив

Все повече хора предпочитат да живеят извън шума, мръсния въздух и натоварения трафик в градския център. В новите квартали обаче те се сблъскват с лошата инфраструктура, сочат проучвания на агенции за недвижими имоти.

Проблем за много инвеститори, както и на строителните фирми е изграждане на инфраструктурата на парцелите. При този бум на строителството в последните години предприемачите значително изпреварват Общината, която закъснява с изграждането на улици, канализация и водопроводи.

От друга страна, тя е проблем и за новодомците. Пазарът днес е препълнен с оферти, но голяма част от жилищата не отговарят на представите на купувачите за мечтан дом. Новите комплекси в града са все повече, но радостта на хората е кратка. Само седмица след като се настанят в хубавите си жилища и излязат навън, те са принудени да се придвижват по черни пътища без асфалт, чудейки се защо няма улично осветление, обществен транспорт, кофи за смет, зеленина и поне една детска градина в квартала.  

Западните райони на града

- хит в последната година

Тенденция в Пловдив е да се строят по-големи сгради, с повече жилища в тях. Мащабните проекти са знак, че инвеститорите имат смелост да ги стартират и завършат, коментира Полина Стойкова. „Във всички големи градове се създават изцяло нови зони или се преобразяват бивши индустриални зони, това спомага и за по-добра градска среда“, отбеляза тя. За Пловдив обаче най-атрактивна и търсена за живот си остава западната част на града, около „зеления оазис” на града - в района на парк "Отдих и култура". Локацията е само на минути от центъра и привлича със своето спокойствие и уют, с лесен достъп с транспорт, с наличието на детски градини, училища, магазини, ресторанти, кафенета. В близост е Гребната база, която е сред любимите места за спорт и разходка на пловдивчани. В района все по-често се организират и акции по залесяване, които са изключително важни за пречистването на въздуха, който дишаме. Например наскоро бяха засадени луковици с пролетни цветя, като в събитието се включиха и детските градини. В парк „Ружа“ пък се засаждат липи, чинари и иглолистни дървета. По този начин районът се облагородява и успешно се реализира идеята за квартала, наричан „Зелен Западен".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?