44

Енергийна агенция-Пловдив: Проект MultiHome улеснява жилищното обновяване

Сградите, също като хората, имат своя възраст и остаряват. Проблемът е, че овехтелият жилищен сграден фонд допринася за 80% от крайното енергийно потребление, емисиите на парникови газове и замърсяването на въздуха. Ето защо трябва да се замислим и да вземем необходимите мерки, казват експертите по измененията в климата. Статистиката показва, че у нас над 90% от жилищните сгради са с най-нискитe нива на енергийни характеристики (E, F, G) и само 7% отговарят на съвременните норми. От 2012 г. насам в област Пловдив с национално финансиране са обновени около 8000 жилища, което е по-малко от 5% от всички обитаеми сгради. 

Един проект е напът да промени картинката - той се нарича „МултиХоум“ (MultiHome) и има за цел да подкрепи нисковъглеродното и нискоемисионно интегрирано обновяване на жилищни сгради в област Пловдив. Целта е да се приложи модел на сътрудничество между собственици на жилища, фирми за сградно обновяване, финансиращи институции и местни власти, за да улесни и опрости целия процес на жилищно обновяване.

„Днес повече от всякога е необходимо да се обединим около позицията, че освен изработването и предлагането на изгодни финансови механизми, е изключително важно да се работи с хората и бизнеса с идеята сградното обновяване да се превърне в пазарно ориентиран модел“, твърдят от Енергийна агенция-Пловдив, които стоят зад проекта „МултиХоум“. И допълват, че в развитието му като 

хъб и платформа за енергийни услуги 

и консултации ще предложи единен електронен портал за собствениците на жилища с пряк достъп до надеждна информация и консултации от висококвалифицирани енергийни експерти. Те ще ги подкрепят в избора на мерки и технологии за енергийна ефективност и ВЕИ за тяхното жилище или сграда. Платформата ще предлага доверени доставчици на енергийни технологии, продукти и услуги за гражданите, както и добри практики и примери за амбициозно сградно обновяване.

Проектът „МултиХоум“ има за цел да преодолее бариерите, като създаде услуга “едно гише” за енергийни услуги и консултации за гражданите с висококвалифицирани експерти, които ще подкрепят собствениците на жилища в целия процес на обновяване.

Освен това ще създаде траен модел на сътрудничество между собственици на жилища, фирми за сградно обновяване, финансиращи институции и местни власти, който ще насърчи дългосрочни бизнес модели, ориентирани към клиента. По този начин „МултиХоум“ ще подкрепи и ускори вълната за обновяване на жилищния фонд в област Пловдив независимо от наличието на държавно финансиране. В бъдеще идеята е  

да се създаде модел на сътрудничество 

между всички заинтересовани страни за интегрирано обновяване на едно- и многофамилни жилищни сгради, който подкрепя и насърчава реализирането на амбициозни и иновативни мерки за енергийна ефективност и ВЕИ. Екипът, работещ по проекта, разработва и ще популяризира ​хъб и платформа за енергийни услуги и консултации от енергийни експерти, свързваща собствениците на жилища с фирми за енергийни услуги и решения, финансиращи институции и местни власти.

Търсят се начини как да се ускори пазар​ът за сградно обновяване, като се  предложат пакети от енергийни продукти и решения - те могат да повишат доверието на потребителите и да им помогнат да вземат информирани решения при обновяване на техните жилища. Така проектът ще ангажира местните общности в нови, социално отговорни и иновативни бизнес модели и инструменти, включващи собствен финансов ресурс или подкрепа от трета страна.

3 срещи с бизнеса организира ТПК

На 25, 26 и 27 юни Търговско-промишлената камара в Пловдив ще бъде домакин на три последователни срещи с представители на бизнеса от областта на строителството, ВЕИ и отопление, вентилация и климатизация (ОВК). 

Поканени са всички заинтересовани страни, които по време на срещите ще научат повече за възможностите за популяризиране на тяхната дейност в сътрудничество с "МултиХоум", а именно участие в търговски изложения, придобиване на етикет "доверен доставчик", продуктови презентации пред граждани, участие в съвместни проекти, интегрирани услуги и др. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?