44

Експертът съветва: Имате необитаем апартамент? Какви са разходите ви за неговата поддръжка

В сега действащия ЗУЕС се казва - чл. 51 (2) (изм. ДВ, бр. 57 от 2011 г.): Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.): Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши собственик, ползвател или обитател, който отсъства повече от 30 дни в рамките на една календарна година, да заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателят на управителния съвет (управителят).

Тази разпоредба се запазва от правилник, обнародван 1951 г. - ПУРНЕС, но не води до регулиране отношенията в етажната собственост и качествена поддръжка на общите части. Дори спокойно може да говорим за неоснователно обогатяване - обитателите на сградата поддържат общите части за своя сметка, а собствениците на необитаеми апартаменти се облагодетелстват, скривайки се зад тази норма. Пример за това е инвеститорът, който не е реализирал продажба на един или няколко самостоятелни обекта; имоти с инвестиционна цел; живеещи и работещи в чужбина, които се прибират за отпуската и др..

Чл. 51 на ЗУЕС противоречи на чл. 41 от Закона за собствеността:

Чл. 41. Всеки собственик, съразмерно с дела си в общите части, е длъжен да участва в разноските, необходими за поддържането или за възстановяването им, и в полезните разноски, за извършване на които е взето решение от общото събрание.

Не е предвидено заплащане на разходи за управление и разходи за поддръжка на самостоятелни обекти, в които се извършват ремонтни дейности. Тези дейности често протичат месеци, а може и години. Нарушават спокойствието, хигиената, изразходват еленергия и амортизират съоръженията във входа (асансьор) повече от обичайното.

Рубриката се води от "Асоциация на дружествата управляващи етажна собственост"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Лозанов

Лозанов

16.02.2023 | 16:14

Голяма статия, няма що.... Цитирали пет члена от закона и видиш ли статия пълна със "полезни" съвети от "експерт".

Отговори
5 1
Арх

Арх

15.02.2023 | 22:50

На снимката виждаме един саниран блок, на който някакъв простак си е зазидал балкона на четвъртия етаж, а държавата с нашите пари се е погрижила да му го изолира. Докато останалите обитатели са получили безплатно остъкляване в най-добрите български традиции.

Отговори
5 0
Много асосиации Бя

Много асосиации Бя

15.02.2023 | 22:38

Абе за тея няма ли мотика

Отговори
4 0
Гошо

Гошо

15.02.2023 | 20:55

Имам 5 необитаеми апартамента и ми е кеф.В помаклъка имах една коза и бях самотен

Отговори
2 0
Наемодател

Наемодател

15.02.2023 | 20:34

Преди известно време попитах какво образование има госпожата .....отговор не получих и от в.Марица блокираха коментарите, ние съвети от разни ,,специалисти,, не приемаме.

Отговори
9 1
Майна

Майна

15.02.2023 | 20:53

Това не е специалист, а "експерт". Видиш ли, едно ниво по-високо ниво на просветление. Какво знаем ние простолюдието.

Отговори
6 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?