44

Експертът съветва: Идват нови пари за саниране, какво да направим първо

Над 3000 сгради в страната, чакащи саниране от предходната програма, няма да имат предимство в Националната програма за енергийно обновяване на жилищните и нежилищните сгради, част от Националния план за възстановяване и развитие, която се очаква да стартира скоро. Те ще трябва да изпълнят новите условия и да подадат отново документи.

Новата програма изисква достигане на енергиен клас В, а не както досега - клас С. Това е и причината за отхвърляне на предимството на чакащите сгради.

Едно от новите условия е сградата да разполага с технически паспорт. Това означава, че собствениците на самостоятелни обекти трябва сами да платят за него. По проучване на "Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост", на агенции, предлагащи тази услуга, ще струва поне 500 лв. на апартамент. Цената зависи от разгърнатата застроена площ на сградата, с какви налични документи се разполага, сградата от типово строителство ли е?

Информацията, с която разполагаме в момента, е на база на изявления на представители на МРРБ. В очакване сме на методическите указания. След официалното им оповестяване ще дадем подробни разяснения на процедурите. Следете рубриката!

Лилия Чолакова - председател на Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост

Тел.: 088 20 00 204

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Георги v.

Георги v.

08.07.2022 | 15:43

Идват нови пари за сканиране т. е. Нови пари за крадене.

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?