Следвайте ни

Експерти: Как да отоплим малките спортни зали в града

Синдромът „енергийна бедност” е валиден в повечето от тях

viber icon

Малките спортни зали в Пловдив „страдат” от синдрома на енергийната бедност - в тях не може да се достигне адекватно ниво на отопление поради непригодните условия на обитаване. Проблемът е особено тревожен за три от тях  - спортна зала „Дунав”, многофункционалната зала по джудо, бокс и щанги към Спортното училище и залата по лека атлетика, зад стадиона „Локомотив”. На тях бе извършено енергийно обследване в рамките на проекта Step-2-Sport, разказва Петър Кисьов, млад експерт в Енергийна агенция-Пловдив.  


Трите зали са в много лошо техническо и енергийно състояние, констатирали специалистите като всяка давала различен „дефект” и аспект на проблема. „Какво се случва, например в „Дунав”? В залата се потребява достатъчно количество топлина, но това не успява да я затопли адекватно, поради крайно неефективното състояние на сградния фонд и на съществуващата отоплителна инсталация.

В резултат на дългогодишни преки атмосферни влияния, дървената дограма е деформирана и не се затваря добре, което е причина за завишената инфилтрация в сградата като цяло”, казва Кисьов.

През 2012 г. са предприети ремонтни дейности с цел предотвратяване на течове, като цялата покривна конструкция е сменена с покривна конструкция от стоманена, студено поцинкована ламарина, която е предпоставка за интензивни енергийни загуби, особено в по-студено време, уточни експертът. Необходимата за спортни събития нормативна температура от 18 градуса не може да се достигне и реално близо 125 спортисти от четирите клуба, не могат да тренират нормално.    

В залата по лека атлетика зад стадион „Локомотив” дори липсва отоплителна инсталация. „Парадоксът е, че там тренира Габриела Петрова, която се класира 4-та в тройния скок на финала на Световното първенство по лека атлетика в Пекин и е сред претендентките за медал на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

Но за съжаление и спортистката, и клубът, тренират в зала, която принадлежи сред най-ниските класове на енергийна ефективност, където зимата тренировките са почти невъзможни. Залата е с дължина близо 120 метра и е толкова неефективна, че реално клубът стопанисващ я в момента, не може да си позволи да ползва енергия”, убеден е Кисьов.  

Подобно е положението и в многофункионалната зала на Спортното училище. В момента сградата се стопанисва от 3 спортни клуба. Всеки ползва отделно спорно помещение и трудностите идват от това как да го отопли, но и как да се разделят разходите между самите клубове поради спецификите на реализираната отоплителна система.  „Когато разговаряхме с треньорите стана ясно, че те реално пускат отоплението само, когато знаят че ще дойде проверка от РЗИ”, констатира младият експерт.  

Големият проблем на тези зали обаче е липсата на вентилация, той е валиден и за трите. И не само за тях, без вентилация са по-голяма част от старите спортни зали в цялата страна.  

В Европа обаче вентилацията е едно от базисните технически решения, особено за спортните съоръжения, където чистотата на въздуха влияе пряко на здравето на спортуващите. В световната практика съществуват много иновативни решения, например, спортните сгради се проектират с остъклени фасади, а слънчевото засенчване се постига чрез специални  засенчващи конструкции от ламели, чието движение се контролира от компютър.

Той анализира движението на слънцето, както и слънцегреенето по всяка една фасада. На база анализ той „командва” засенчващите ламели и по този начин се постигат няколко ефекта - намалява се нуждата от количеството енергия за охлаждане, позволявайки максималното навлизане на дневна светлина, което минимизира нуждата от осветление.

„Изводът ни е, че за всяка от трите пловдивски зали трябва да се търси системен подход. Това са сгради с нисък енергиен клас, затова може да се започне от най-елементарните печеливши енергийно ефективни мерки - изолация, ефективна дограма, ново LED осветление, ефективна отоплителна инсталация, рекуперативна вентилация и внедряване на възобновяеми енергийни източници“., препоръчват специалистите.  


От първо лице:

Петър КИСЬОВ, експерт Енергийна агенция - Пловдив

„Наскоро в Пловдив се откри една прекрасна многофункционална спортна зала - “Колодрума” и в нея, както беше обявено официално, бяха вложени близо 50 милиона лева. Това е мащабна придобивка за града, само че за да виждаме повече пловдивски спортисти и техните състезания е необходимо да се подходи „отдолу-нагоре”, т.е. да тръгнем от по-малките зали.

Тези зали, които подготвят спортистите. Точно те трябва да се приведат във вида, който ще привлича хората, ще ги стимулира да спортуват и да влизат все по-често в тях”. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

гого

гого

11.10.2015 | 14:35

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ЦЪРВУЛИТЕ ЗАЛИТЕ НЕ СА ОБЩИНСКИ , С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА КОЛОДРУМА . НО ЗА НЕЯ НЕ СТАВА ВЪПРОС ,

Отговори
0 0
спортист

спортист

11.10.2015 | 13:03

В ремонта и осигуряване на експлоатацията на наличната спортна база няма далавера. Много по лесно е да се получат комисионни за спортна зала от 50млн.лв. Затова всички спортни зали и бази на общината са в такова състояние.

Отговори
0 0
plovdivman

plovdivman

07.10.2015 | 16:25

има доста дървета за подкастряне в града. да им ги предоставят като енергиина помощ.

Отговори
0 0
cobra

cobra

07.10.2015 | 15:17

Ще ги затопли, като строим по-големи. Логика няма, но това е логиката на Тотевото управление.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?