Следвайте ни

Експерти: 93% от жилищата у нас енергийно неефективни

viber icon

93% от сградния жилищен фонд не отговаря на изискванията за енергийна ефективност, според последния План за възстановяване и устойчивост на България. Това са около 67 хил. многофамилни и 1,3 млн. еднофамилни сгради с обща полезна площ 235,5 млн. кв. м. Фактът е тревожен, въпреки всеобщото впечатление, че процесът по енергийно ефективно обновяване е напреднал в страната ни. 

Според публичната информация по различни програми - ОПРР 2007-2013, ОПРР 2014-2020, НПЕЕМЖС, са обновени под 3000 многофамилни жилищни сгради с полезна площ около 12 млн. кв. м, а статистика за предприетите обновявания на еднофамилни сгради липсва, тъй като до момента те не са обхванати от програмите за енергийна ефективност. Усилията на собствениците им за намаляване на класа на енергийна ефективност на притежаваните от тях сгради са по собствено усмотрение и за собствена сметка.

Липсата на паспорти за техническото състояние на сградите, както и енергийни паспорти допълнително затруднява оценката на обитавания жилищен сграден фонд в България и създава пречки за бъдещи инвестиции в обновяването им.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?