46

Експертът съветва: Задължен ли е домоуправителят да дава ежемесечен отчет?

Законът за управление на етажната собственост не вменява задължение на управителя на етажната собственост да предоставя ежемесечен отчет. Законът изисква той да изготви и предостави годишен отчет, който се разглежда и приема от общото събрание.

Голяма част от хората не са наясно с разходите - за какво и колко се плаща. Знаят само, че дават 15-25 лв. за входа, но за какво, как и защо се разходват, не са информирани. Основните разходи във входа са за тока на общите части и асансьора, месечна абонаментна такса за поддръжка на асансьора, както и почистване. В редки случаи има и открита партида за вода. Необходимо е да се събират средства и във фонд „Ремонт и обновяване“. Допълнителните разходи могат да бъдат за професионален домоуправител, портиер, домакин, поддръжка на прилежащи части и двор към етажната собственост и други. Управителният съвет (управителят) може да реши да предоставя ежемесечен отчет с цел да осигури пълна прозрачност за приходите и разходите. Отчетът, закачен ежемесечно на информационното табло, премахва съмненията в злоупотреба от страна на управителя и касиера.

Лилия Чолакова - председател на Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост

Тел.: 088 20 00 204

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Прошльо

Прошльо

18.05.2022 | 13:02

Само тези търтеи ни липсват, доходите са мижави..Ай сектир ,баба е нямала домоуправител, грабвала е гьостерицата и е управлявала цялата къща .

Отговори
2 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?