71

Eкспертът съветва: Съседът иска да премахне носеща стена! Кой може да сигнализира органите?

Всички сме ужасени от случващото се в Турция, Сирия, Румъния, Хърватия. Земетресенията взеха много жертви и оставиха много хора без дом и работа. Задаваме си въпросите: Какво би се случило, ако има подобно земетресение с епицентър Пловдив? Сградите ще устоят ли на земетресение с голям магнитуд?

Има ли сгради, които са опасни, и кои са те?

Съществуват сгради, в които един или няколко собственици на самостоятелни обекти са решили еднолично, без проект или консултация с конструктор, да премахнат носеща стена в апартамента си или да направят отвор за врата. Изключително опасно е, когато това е направено в жилища от първите етажи.

Ако сте собственик на самостоятелен обект в сграда в режим на етажна собственост и имате съмнение, че ваш съсед е направил преустройство, премахвайки носеща стена, може да се обърнете към Дирекция „Устройство на територията” към съответната община. От Дирекцията ще извършат оглед на място и при нарушение ще съставят протокол с предписание, което трябва да бъде изпълнено в определените за това срокове.

При установяване на премахната носеща стена няма да е лесно да се възстанови. Първо ще трябва проект от инженер-конструктор, съгласуван с общината. А изпълнението ​- от оторизирана фирма, която да следва проекта на конструктора. При желание да се направи промяна в жилището е редно да се проведе консултация със специалист, за да сме сигурни и защитени за нашето здраве, здравето на нашите близки и съседи.

Лилия Чолакова - член на Управителния съвет на Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост, тел. 088 20 00 204

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?