2374

Експертът съветва: Остъкляването на терасата - нож с две остриета

Експертът съветва: Остъкляването на терасата - нож с две остриета

При желание за остъкляване, първо трябва да изясним дали е лоджия, балкон или тераса.   

Законът за устройство на територията дава определение за различните видове:

- "Балкон" е открита използваема площ върху конзолна конструкция, издадена пред фасадата на сградата.

- "Лоджия" е използваема площ, открита от външната си страна и включена в общия обем на сградата.

- "Тераса" е открита използваема площ, разположена върху помещения, върху колони или върху терена.

Според чл. 151, ал. 1, т. 6 от същия закон не се изисква разрешение за строеж за остъкляване на балкони и лоджии. От друга страна, чл. 6, ал. 1, т. 5 гласи: не извършват ремонтни дейности в своя самостоятелен обект или част от него, които да водят до влошаване на проектните показатели на характеристиките на строителни продукти, променени/заменени и/или първоначално вложени, както и/или дейности, с които да изменят помещения, пространства или части от тях, предназначени за общо ползване, да не нарушават архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сградата.

За балкон и лоджия не се изисква разрешение за строеж, но се изисква съгласието на съседите.

За да се остъкли тераса, е необходим проект от инженер-конструктор и разрешение от собствениците в сградата, което е дадено на общо събрание. И това решение се взима с мнозинство на повече от 50 присъстващите на общо събрание на етажната собственост. Документите се входират в Общината с искане за издаване на разрешение за строеж. Остъкляването означава поставяне на дограма - метална, ПВЦ, алуминиева, а не зидане на стени с тухли.

Лилия Чолакова, председател на Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост, тел. 088 20 00 204

 

По ръба на закона: От балкона и - хоп! - на улицата!

Декоративните елементи по фасадите на сградите често са на ръба на ​закона. Пловдив заприлича на едно голямо "Столипиново" - алармират архитекти. В целия град могат да се видят различни своеволия по покриви и фасади. Виновни за тях са гонещите бързи печалби инвеститори. Един ги прави с керемиди, друг - с полиетилен, трети си затваря терасата или вдига цял нов етаж отгоре, върху блока. Положението е трагично!

И все пак в Пловдив могат да се видят и някои добри примери. Като този остъклен балкон, който сякаш е подпрян от китна малка тераса. От нея тръгва стълба, по която бързо може да се слезе направо на улицата. Вероятно стопаните на дома често я ползват, вместо да ползват входа на блока и да се разминават със своите съседи. Ето как с малко повече вкус и усет един добре композиран архитектурен елемент може да подобри вида на жилищната кооперация. И да създаде повече настроение на обитателите на скучната панелка.

Снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Рамщайн

Рамщайн

18.06.2022 | 04:47

Майни, искам да си построят двата етажа надолу под земята. Имам ли вашето съгласие?

Отговори
6 0
кукуруку

кукуруку

17.06.2022 | 11:45

Вместо да се чудите с какви простотии да ни занимавате,дайте на хората хляб и средства да преживеят!Ай сиктир накрая със служенето на народа!Гробаджийте го измислиха но не им се отдаде възможност да го реализират!Тъпаци,ще свършите в кофите за смет!!

Отговори
19 3
Марица

Марица

17.06.2022 | 11:32

От къде ги намирате тия тъ.пи пат.ку?

Отговори
10 3
Любомир Тодоров

Любомир Тодоров

16.06.2022 | 12:53

Наредба 7, чл. 93

Отговори
9 4
ТНТ

ТНТ

15.06.2022 | 20:32

,,Фичка " ви ленина на статията глупава.

Отговори
16 3
Филибелия

Филибелия

15.06.2022 | 13:33

Попитали кучето,защо опашката му е отзад,а то рекло: какво ми е на ред,та и опашката да ми е отпред? Друга поговорка- Всичко Мара втасала,само не се сресала!

Отговори
29 3
Батко

Батко

15.06.2022 | 12:46

Айде покажете къде в закона пише, че се изисква съгласие на съседите за остъкляване на балкон и лоджия? Стига сте си измисляли глупости.

Отговори
50 6

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?