44

Експертът съветва: Какво да правим, ако покривът протече

Покривът на кооперацията ни тече и това се случва при всеки по-силен дъжд - какво да правим? Как да накараме всички съседи от блока да се включат с пари в ремонта? Това питат читатели на в. "Марица" в свой сигнал до редакцията на вестника.

Първо бих посъветвала всички собственици на самостоятелни обекти да сключват застраховка имущество. Цената не е висока, около 1-2 лв./м2 за годината. Тя поема щетите, нанесени както върху вашия имот, така и ако вие нанесете щети на съседен такъв.

Покривът тече! Това, което трябва да се направи първо, е да се уведоми домоуправителят на входа. Той от своя страна трябва да направи оглед, да установи наличието на теч, да се свърже с фирми, извършващи тази услуга, да изиска оферти за ремонт, да свика и проведе общо събрание на етажната собственост (ОС на ЕС), на което да представи офертите и присъстващите да вземат решение и да одобрят оферта и фирма изпълнител. Важно е да изберете фирма, а не физическо лице! Гаранцията на цялостен ремонт на покрива по НАРЕДБА № 2 от 31 юли 2003 г. за минимални гаранционни срокове е 7 години. Също така съветвам да се сдобиете с всички необходими документи: оферта от изпълнителя, договор между етажната собственост и изпълнителя, фактура за цялата платена сума. В договора трябва да са изброени всички СМР, които ще се извършат, срокове за изпълнение, стойността на ремонта и как ще се извърши плащането, гаранционният срок.

Как да накараме всички съседи да се включат с пари в ремонта?

При положение, че не желаят доброволно да заплатят тяхната част от сумата, законът позволява да се подаде Заявление по реда на чл. 410 от ГПК. Тоест да ги съдите. Не подавайте това заявление сами! Наемете адвокат, който е специализиран в „етажна собственост“! Адвокатът ще поиска да му предоставите: протокол от ОС на ЕС, на което е взето решение за извършване на ремонта, вписана е избраната фирма и начинът на разпределение на средствата. Ще поиска и оферта от изпълнителя, договор между етажната собственост и изпълнителя, фактура за цялата платена сума. Практиката показва, че тази съдебна процедура не е тежка и не е бавна, единствено трябва да имате всички документи!

Спазвайки описаното по-горе, не позволявайте на фирмата изпълнител да се отнесе некоректно към вашия вход и да не спази гаранцията. Не позволявате на съседи да бъдат некоректни и да дължат средства на входа, които не може да съберете.

Ако съставянето на документите е трудно за вас, се обърнете към дружество за професионално управление - т. нар. „професионални домоуправители“, те извършват тази услуга, без входът да има сключен договор с тях.

"Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост"

Лилия Чолакова - председател

Тел. 088 20 00 204

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

09.04.2022 | 11:20

ХОРА С МИНИМАЛНИ ДОХОДИ И ВЪОБЩЕ ЛИПСВАЩИ ТАКИВА-НЯМА КАК ДА ПЛАТЯТ СУМИ КОИТО СА С ТРИ ЦИФРЕНО И ПОВЕЧЕ ЧИСЛО---ПО-БОГАТИТЕ ВЪВ ВХОДА ДА ПЛАЩАТ И ЗА ПО-БЕДНИТЕ--ДРУГО РЕШЕНИЯ НЯМА И ДА ГИ ОСЪДИТЕ ТЕ КАТО НЯМАТ ПАРИ -ПОКРИВА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СИ ТЕЧЕ

Отговори
1 0
Експерт

Експерт

08.04.2022 | 10:19

При теч от покрива и обща безотговорност решението е само едно - смяна на жилището.

Отговори
2 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?