46

Eкспертът съветва: Как да подготвим отоплението си за зимата

Идва зимата и трябва да подготвим дома си за този период, като помислим за отоплението.

В сградите с централно отопление, така нареченото парно, е необходимо да огледаме радиаторите и инсталацията в жилището ни дали всичко е изрядно - наличие на течове и топломерите да са в срок на годност. В случай че уредите подлежат на метрологична проверка, е нужно да си закупите нови или тези, които имате, да минат на проверка. Вече се предлагат и уреди за дистанционен отчет, което позволява ежемесечно реално отчитане на потреблението и неприятните изравнителни сметки да изчезнат. За да се поставят обаче уреди с дистанционен отчет, е необходимо да поставят такива и всички ваши съседи. Това решение е добре да се дискутира на общо събрание на етажната собственост. Също така трябва да отворите вентилите на радиаторите докрай, преди да пуснат топлото, за да не се получи въздушна възглавница на вашия радиатор и да студувате.

Тези, които са решили да се отопляват с климатици, също трябва да ги огледат. Външните тела трябва да са безшумни, да няма вибрации и да не капят на съседа или на улицата. Прегледайте ги! Не си създавайте дрязги със съседите!

Твърдото гориво носи уют в дома. Ако ще се отоплявате на дърва и въглища, е редно да почистите комина от наслагванията. Те намаляват КПД-то на отоплителната система, намаляват тягата и може да се причини пожар в комина. Редно е да уведомите домоуправителя за намерението си да се отоплявате на твърдо гориво и той да предприеме действия за почистване на коминните тела.

"Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост"

Лилия Чолакова - член на Управителния съвет 

Тел. 088 20 00 204

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?