46

Експертът съветва: Ако пропускате събранията на входа, изпълнявате чужди решения

Защо е важно да присъствам на общо събрание на етажната собственост? Това пита читател на "Марица" в писмо до редакцията.

Практиката показва, че присъствието на собственици на общо събрание на етажна собственост (ОС на ЕС) е твърде малко, около 30-40 процента от имащите право на глас. Причините най-често са трудова заетост, грижа за малки деца и възрастни хора. Някои собственици пък не желаят да се занимават с битовизми, а и да влизат в междусъседски свади. Когато не присъствате на събрание, давате възможност на няколко души от вашия вход да вземат важни за всички решения, които може да не са добре обмислени или дори неадекватни. Например присъстващите на ОС на ЕС могат да вземат решение за луксозно боядисване на входа, а в същото време да неглижират, че покривът тече и се нуждае от ремонт.

ОС на ЕС е органът, който взима всички решения за входа. Управителят на етажната собственост е само изпълнител на тези решения и няма право да взима индивидуални такива, освен в неотложен случай (теч в общи части, отпушване с ВОМА и др.). В индивидуален разговор може да се даде предложение за извършване на ремонт и обновяване в общите части, управителят на ЕС да одобри вашето предложение, но това не му дава право да го осъществи.

Присъствайки на ОС на ЕС, имате възможност да изразите вашето мнение, да дадете предложение, което останалите собственици да харесат, да има диалог и решенията, които се вземат, да бъдат в полза на всички.

Управителят на ЕС не е единственото лице, което може да дава предложения, изисква и представя оферти за ремонти. Всеки един собственик, ползвател и обитател, трябва да се чувства ангажиран и съпричастен с проблемите на сградата. Вашата собственост не започва от входната врата на апартамента, а от входната врата на блока!

Лилия Чолакова, председател на Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост

Тел.: 088 20 00 204

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?