Следвайте ни

Екопанели влизат в градежа на дървените сгради

Технологията на производството им предопределя и уникалните им експлоатационни качества – естествена механична здравина и високо ниво на термоизолационност

viber icon

Дървените къщи вече не са това, което бяха навремето. Днес те могат да се строят по един иновативен способ - с екопанели.

Дифузно отворената система на нашите външни стени е бъдещето в строителството на нискоенергийни къщи и пасивни сгради, разказват родни производители. Чрез тази технология, стените имат способността да поемат и отдават влагата, регулирайки по този начин влажността на въздуха в къщата. Дифузно отворената система не позволява кондензирането на водните пари във вътрешността на стената, независимо дали къщата се oтоплява през зимата или охлажда през лятото. Така носещата конструкция е защитена от увреждане.

Екопанелите са в основата на технологията

С тях се избягва употребата на всякакви пароблокиращи мембрани, стиропор и други вредни за човека материали, решавайки трите основни проблема на една сграда. Екопанелите се изработват от естествени материали - слама, пресована в среда на високо налягане и температура, без използване на лепящи агенти. Полученият в резултат на тази обработка модул, се обвива в рециклирана хартия. Технологията на производство на екопанелите предопределя и уникалните им експлоатационни качества - естествена механична здравина, високо ниво на термоизолационност, висока акустична интерферентност. На пазара днес се предлагат и

Структурно изолирани панели от слама и дърво

Традиционното строителство отнема време, енергия и рядко върви гладко. Сламените панели обаче са нещо съвсем различно. Те са напълно готови за монтаж и се състоят от слама и дърво. Сламата с ниво на влага не повече от 15 процента се поставя между рамките, използвайки специална технология, патентована от компанията, която няма аналози в света. Коефициентът на сгъстяване на сламата по време на оформлението достига 120 кг / куб. м. Същевременно се поддържа многопосочността на структурата на сламата и точно това осигурява високите топлоизолационни свойства на целия панел. Благодарение на специалната технология за обработка страничните ръбове на панела са толкова равномерни, че използват наполовина по-малко мазилка, отколкото сламени панели от други производители. Само четирима строители могат да монтират стена с площ от 100 квадратни метра за няколко дни. Самите панели са относително леки (от 20 до 200 килограма в зависимост от размера) и се предлагат в стандартни размери 3 mx 1,2 mx 0,4 м.

Новата еко вълна

Екологични геодомове в Квебек

„Dômes Charlevoix“ са три куполовидни еко-жилища, които предлагат луксозен престой за гости сред живописната природа в отдалечен район край Квебек. Перфектно вписани в красивия пейзаж, къщите предлагат на гостите всички удобства на хотел с най-висок рейтинг. За устойчивост, за да издържат на хапливо студените месеци, куполите са построени с бетонни подове с лъчисто отопление, което спомага за поддържането на комфортна и равномерна вътрешна температура. Трите къщурки са отворени целогодишно благодарение на пасивните характеристики, които ги правят устойчиви на суровите зимни условия на Канада.

Къща кошница

Тя е проектирана от студиото на Алексей Козыр. Домът се намира в Тишково в Подмосковието и съвсем спокойно може да се нарече семейно гнездо. Първо, защото в нея живеят три поколения, и второ - защото фасадата ѝ е плетена от преплетени огънати дървени пръчки. Архитектите кардинално са променили вида на сградата, обграждайки я от всички страни с плетени екрани. Източник на вдъхновение са били обичайните селски огради и работата на художника Николай Полисков „Арт-базар“ - десет конуса от сплетени брезови пръчки. В плетената фасада вече са се заселили прилепи, което доказва екологичността на сградата.

Домът на бъдещето

Този подземен двуетажен дом се намира в Англия. Наричат го Bolton Eco House и, както подсказва името, е създаден с цел, да пази природата. Къщата има нулево ниво на изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата. Жилището надхвърля 8 хиляди квадратни фута. Снабден е с енергоспестяващи механизми и технологии. Разположението му под земното равнище е съвсем преднамерено, за да се съхрани в естествената си естетика обкръжаващата среда. Това е "дом на бъдещето".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?