Следвайте ни

Еко технология: Заменяме бетона с 3D сгради от почва

viber icon

Учени създават отпечатани 3D сгради от почва - това е най-новата технология, приложена при производството на цели архитектурни фасади и изпробвана в Дубай.

За да разработят метода за 3D отпечатване на екологични сгради, учените използват местната почва. Според техните разработки тя има потенциал да революционизира изцяло строителната индустрия. 

Новата технология представлява устойчива алтернатива на бетона, който е един от най-разрушителните материали на Земята. Това е така, защото той не може да бъде рециклиран. Именно затова учените се опитват да го заменят, използвайки почва, която може да се намери във всяка градина.

3D печатът позволява гъвкавост и дава възможност да се  отпечатват цели архитектурни фасади, така че структурата да отговаря на съществуващите строителни норми.  От друга страна, използването на местни материали, характерни за определения район, би намалило необходимостта от транспортиране на бетон на дълги разстояния, което допълнително намалява въздействието на строителството на сгради върху околната среда.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?