Следвайте ни

Еко активисти ни учат как се подкастрят дърветата

Инициаторите на PARK(ing)Day пишат наръчник за поддържане на зелената система в градска среда

viber icon

„Не, това не е типичният паркинг! Или по-скоро един стандартен паркинг се е превърнал в място за лансиране на една оригинална идея - а именно как да не окастряме дърветата в Пловдив. Ние се намираме на първия PARK(ing)Day в Пловдив” - така Невена Пачеджиева представя събитието, което в края на миналата седмица провокира пловдивчани. Невена е ландшафтен архитект и обича да говори за дърветата. И не само - нейна страст е да обяснява как трябва да оформяме короните им в градска среда, за да са здрави, красиви и, разбира се, полезни. Затова тя е сред организаторите на PARK(ing)Day.

 


Международната инициатива PARK(ing)Day се проведе за първи път в Пловдив на 13 септември. В рамките на един ден, Park(ing)Day превръща очертаните паркоместа в разнообразни споделени пространства за хората вместо за автомобилите. Засега е имало само две подобни прояви и те са били в София. Събитието се организира от фондация Credo Bonum и тази година е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, заедно с групата „За дърветата на Пловдив”. Така общо 20 паркоместа на ул. "Отец Паисий" и ул. "Христо Г. Данов" бяха превърнати от паркинги във временни "паркове" за 1 ден. Във всяка от въпросните локации от гражданско сдружение "ЗАЕДНО за дърветата на Пловдив" показа на пловдивчани как трябва и как НЕ трябва да се оформят короните на дървета в градска среда.

Защо са необходими знания и обучение, за да поддържаш зелената градска система, разясниха още организаторите. Коментираха се и неадекватните действия на общинско предприятие "Паркове и градини" и нагледно бяха представени разумни решения от европейските градове. Проектът получи сертификат от платформата "Аз, ти и Пловдив" за приноса към по-чиста и по-качествена градска среда.

 


Инициативата PARK(ing)Day има за цел да преобрази случайни паркоместа във временни градинки, паркове и творчески пространства за хората вместо за автомобили. Всяка година в събитието се включват активисти, артисти, бизнеси и организации, обединени от сходните разбирания за по-добра и чиста градска среда. „За нас е важно гражданите да могат да осъзнаят колко по-приятно би било, ако в града няма толкова много коли. В същото време нашата идея, заедно с групата „За дърветата на Пловдив”, бе да покажем неправилните начини за окастряне на дърветата в града. Както и правилни техники и примери от света”, обясни Невена. На импровизирания паркинг се виждат снимки от различни локации в града, където дърветата са просто обезобразени след „акция” неправилно подкастряне. Снимките са от ул. „Богомил”, също от различни локации в „Кючук Париж”.

А пред училище „Пейо Яворов” се вижда как са решили да окастрят брутално две дървета само и само да се вижда надписът на училището, разказват от екипа. „По този начин дърветата умират или остават в лошо състояние. Затова ние се обявяваме против тази касапница. Тя е брутална за дърветата! Проблемът е, че се случва не само в Пловдив, а и на много други места в страната”, обясни Невена Пачеджиева.

 


В аванс тя разказа за още една инициатива на групата. „Заедно с ланшафтни архитекти, арбористи, еколози и преподаватели от Лесотехническия университет сме се заели да изработим „Наръчник за оформяне на дървета”. Той ще бъде поднесен на достъпен и разбираем език. След това ще го разпространим, за да може всеки да го прочете е използва. Важно е това четиво да достигне и до работниците на ОП „Паркове и градини”, ще е полезно в ежедневната им работа”.

 

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?