Следвайте ни

Ефекти от COVID-19: Съчетават дом и офис в едно

Сградите със смесени функции като „Home-Office Building“ предлагат споделени пространства за живеене и работа

viber icon

Ковид пандемията оказа стресиращ ефект върху пазара на имоти. Вероятно част от планираните нови проекти - особено „масовката“ в ниския и среден клас, ще останат отложени във времето. Стресът при купувачите пък е породен от очакваните промени в условията на кредитирането (по-голямо самоучастие и очаквано повишение на лихвите), прогнозират анализатори. Независимо от очаквания спад в сделките, купувачите ще продължат да влагат парите си в имоти с цел инвестиция, вярват инвеститорите.

Затова и те вече търсят по-гъвкави варианти в схемата на дома и офиса

Особено що се отнася до тяхното дългосрочно или краткосрочно отдаване под наем в бъдеще.

Един подобен проект търпи развитие в Пловдив. Той се нарича „TheLoft Building“ и е разработен като част от обемно-пространствено проучване за голям жилищен и офис комплекс. Идеята се разработва  от „КОарх Студио“, арх. Росица Митева и арх. Иван Костадинов. Мястото е в пловдивския район "Северен".

„Желанието на инвеститора е да се съобразим максимално с новата реалност, пред която ни поставя все още продължаващата пандемия от COVID-19. Докато останалите сгради в комплекса са част от традиционната типология на офисите и жилищното обитаване, тази се опитва да съчетае и двете по все още новаторски начин - със споделени пространства за живеене и работа“, обясняват от екипа.

Какво означава това?

Всеки нов обитател може да наеме жилищен елемент (легло) или работен (бюро) и прилежащите им обслужващи части (баня, тоалетна, кухня, места за почивка и т.н.) в съответните зони на сградата - офис или жилищни. Проектантите развиват самите зони абсолютно идентични като конструкция и обслужващи части - така при по-слабо търсене на жилищни части, офис частите могат да ги изместят и обратно. Наемът се определя не от квадратурата, а от броя наети функционални единици (легла и/или бюра), което позволява много от площите в сградата да бъдат отделени за споделено ползване при почивка и забавления.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?