2374
Следвайте ни

Една от най-младите архитектки в Пловдив с първи проект на 6

viber icon

Златна статуетка от LUXURY Property AWARDS 2021 взе и арх. Боряна Христова от "Проарх".

Нейната награда е за луксозен пространствен интериорен дизайн на хотел. Името на Боряна е познато на пловдивчани с модерния дизайн на хотел "Холидей Ин", и не само. Завършила в Университета по изкуствата в Берлин, където нейни учители са водещи европейски архитекти: проф. Адолф Кришанец, Петър Цумтор и професор Кула. В работата си като архитект и дизайнер тя използва и прийомите на Фън Шуй, с които се е запознала в Китай, за да създаде хармонични за своите обитатели пространства. 

Арх. Антония Христова, “Проарх”

"Избрах да остана тук, в България, защото у нас ценят кадрите, и то високо. В чужбина винаги ще сме гости", казва сестра ѝ арх. Антония Христова, която също работи в семейната фирма “Проарх”. И добавя: „С годините установих, че реализацията в нашата страна е голямо предизвикателство, но когато влагам позитивизъм, нещата се получават с изключителна лекота. Никога не съм криела, че за мен архитектурата е призвание, любов от пръв поглед. В професията ни има много творчество, а това ме удовлетворява и ентусиазира. С упоритост, желание, съгласуване и много усмивки проектите се получават винаги."

Антония Христова създава първия си "обект", когато е на около 6 години. Той е от картонени кутийки и за него я вдъхновяват родителите ѝ. Младата дама е завършила средно образование в Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия в  Пловдив, след това икономика в ПУ-Пловдив и архитектура в Нов български университет, София. Работата ѝ е свързана със семейната фирма “Проарх”, където координира проектантския процес и се занимава с проектиране и интериорен дизайн.

Родителите им, архитектите Едвард и Маргарита Христови, създават „Проарх”  през 1991 г. в Пловдив. За тези 30 години архитектите са създали уникални архитектурни и конструктивни решения, подходящи за индивидуални изисквания на инвеститорите. Те варират от мащабни хотелски комплекси до индивидуални интериори, инфраструктури и устройствено планиране, проектиране на винарни, производствени предприятия, складове за дестилат, спортни и физкултурни сгради и съоръжения, многофункционални зали.

В портфолиото им влизат още сгради с обществено и жилищно обслужване, соларни централи и пречиствателни съоръжения, интериорен и екстериорен дизайн.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Я, шнеле-шнеле!

Я, шнеле-шнеле!

06.10.2021 | 13:50

Ау, защо не покаже балконите по-хубаво?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?