Следвайте ни

Двоен скок в цените на жилищата! Пловдив втори сред градовете рекордьори

viber icon

Общото увеличение на стойността на имотите в страната е с над 41% за период от пет години, пише trud.bg.

Най-голям е ръстът на апартаментите в София, където поскъпването е с близо 59%. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите. Цените на апартаментите ново строителство в София през четвъртото тримесечие на миналата година са с 51,4% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е доста по-голямо - с 61,9%. Така столицата държи и първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с повишение на цените на имотите с 52% за период от пет години. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 54,6% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 51,5%.

 
При новото строителство Пловдив изпреварва София с ръст на цените от 54,6% за пет години.

Челната четворка на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 40-42%. Все пак с малка преднина на трето място в общата класация е Стара Загора (+42,2%), следвана от Русе (+39,6%). Но за всеки от двата града има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища. В Стара Загора значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 54,2%, като в този сегмент от пазара градът изпреварва дори София и се нарежда на второ място в класацията след Пловдив. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да са поскъпнали повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно - с 38,4%, сочат данните на националната статистика.

В Русе ситуацията е различна - апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с 42% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с 23,6%.

Варна остава на пето място в класацията с поскъпване на жилищата с 32,1% за пет години. Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 22,6% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с 37,8%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 25,7% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 16%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с близо 35%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 41,2% като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 44,3%, а ръстът на цените на новото строителство е с 36%.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Със здрав разум

Със здрав разум

15.06.2021 | 13:48

Това е един голям балон и просто не е вярно. Тази статия е в услуга на аргументацията на брокерите да ви продават на безумни цени. Натискайте надолу цените, няма никакво нормално основание за тях!

Отговори
13 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?