Следвайте ни

Терасагейт: Предприемачите злоупотребяват, защото законът им позволява

viber icon

Абсурдни строежи в Пловдив се срещат все по-често. Допълнителни етажи, които „дишат" в прозорците на съседна кооперация, жилищни сгради, които „изяждат" тротоара в съседство - явно ЗУТ допуска подобни недоразумения! „Затова не ни е виновен ЗУТ, защото това е закон, който, за добро или лошо, определя някакви правила - контрира обаче инж. Николай Николов от надзорната фирма „Стрикт“. - Всичко идва от хората, които трябва да прилагат изискванията на цялата нормативна база. В моята практика аз не се срамувам и страхувам да задавам въпроси на проектанти и на възложители защо са взели това или онова проектно решение. И тогава разбирам кога един възложител е наистина разумен човек, който има визия за ефективно решение на инвестицията си, а също така дали проектантът е наистина добър, или е поредният измислен герой."

Архитекти обаче предлагат да има по-драстичен контрол.

Според тях проблемът трябва да се реши първо законово. От гилдията са убедени, че не РДНСК, а общината и съответните райони би трябвало да са  ангажирани с регистрирането, осъществяването на необходимата проверка на строителната  документация и евентуалното санкциониране при подобни нарушения. За целта архитекти предлагат към общината да се сформира ново звено, с което да се разшири съставът на отдел "Незаконно строителство”, като дейността му е строго диференцирана. Другото условие е неговата дейност да се  обвърже по някакъв начин с работата на общинска полиция, предлага арх. Стоян Василиев. Според него само така ще се осъществи достъпът на тези специалисти до съответните строежи.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

no coment

20.05.2020 | 23:59

По сградите ще разберете на какво ниво са ни архитектите.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?