Следвайте ни

Две модерни офис сгради променят облика на новия бул. „Северен“

Инвеститор е строителна компания PIMK Build, проектантът е избран след международен архитектурен конкурс

viber icon

Модерен офис център от клас „А” на новия бул. „Северен“ - това е актуалният проект в портфолиото на строителна компания PIMK Build. В началото на юни 2020-а бе финалът на конкурса за избор на проектанта на сградата, съобщи проджект мениджърът на проекта инж. Цветослав Павлов, управител на PM Project Management. Проектантът на новата, знакова сграда бе избран с международен конкурс. Фаворит в надпреварата между 4-те индивидуално поканени архитектурни бюра е „Ателие Серафимов Архитекти" от София. Останалите участници в конкурса са „Иво Петров архитекти“, „RT consult“ на арх. Радко Тодоров и Stephen George International - Bulgaria, с водещ проектант арх. Тихомир Казаков. 

Бъдещият офис парк се нарича PIMK Office Center и се намира на новия бул. „Северен”. 

“Сградите формират облика и силуета на градския пейзаж и неговата идентичност. Казват, че фасадата представлява „лицето“ на една сграда, но ние вярваме, че тя трябва да създава индивидуалност и собствен, външен облик, но и комфортна среда на обитаване. Ето защо концепцията ни се базира на идеята, че сградата има „​обвивка“ и „​сърцевина“. За целта създаваме два типа фасада - външна и вътрешна”, обясняват фаворитите от „Ателие Серафимов Архитекти".  

Външната фасада е ориентирана към близкия булевард и съседните имоти,  контактува динамично с околните градски пространства и затова има специфично членение.  Във височина - за да се намали оптическото усещане за „висока сграда“, архитектите предлагат сдвояване на височините на прозоречните отвори през два етажа. В широчина - редуват се остъклени и плътни части, така се формира своеобразна „решетка“ на фасадната плоскост. “В нея имплементираме характерен "патерн", изобразяващ „градиент“, решен посредством  апликиране на светещи кутии (light box). С помощта на програмиране на LED осветителите те допринасят да се постигне жива, интерактивна и уникална визия”, обясняват от екипа. 

PIMK Office Center е замислен като офис център от най-високия клас „А". Включва две сгради с 14 надземни етажа, с обща разгъната застроена площ около 55 000 кв. м, и 2 подземни етажа, с разгъната площ около 20 000 кв. м. PIMK Office Center ще разполага с множество рекреационни зони - между двете сгради се обособяват зелени пояси и места за отдих. Планират се фитнес център, ресторант и кафенета. Бъдещите наематели на сградата ще са водещи компании в IT индустрията, като в Office Center се очаква да работят до 5000 души от сектора. В консултирането на проекта в търговската му част са привлечени компании като Colliers International и Cushman & Wakefield Forton. Локацията на сградата е такава, че осигурява бърз и лесен достъп с автомобилен, градски и велосипеден транспорт. Паркирането е осигурено на 100% и е подземно.

Строителна компания PIMK Build вече подготвя терена, първата копка се очаква през септември. 

Още по темата четете по-късно в marica.bg

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?