49

Два многоетажни паркинга решават проблема в ЖР „Тракия“

Два нови многоетажни паркинга трябва да се появят в район „Тракия“ в рамките на мандата на сегашния кмет на района Георги Гатев. 

"Имаме документация и готовност с идейния проект за първия паркинг. Очакваме скоро да получим и средства, понеже проектът ни е заложен в бюджета за тази година. В района са заделени 150 000 лв. и те ще отидат за проектирането му. Вече е избрано и мястото на новото съоръжение - на ул. „Григор Божков“ до блок №62. Паркингът ще е на три нива, с богато озеленяване, каза пред „Марица“ кметът на района Георги Гатев.

Той уточни, че идеята за проектиране на втория паркинг остава за следващата 2025 година. Локацията обаче е ясна вече и тя е в зона А1 до блок 201а, на ул. "Вълко Шопов".

 Припомняме, че първият общински многоетажен паркинг в Пловдив бе открит в средата на 2020 година. 

Съоръжението се намира на ъгъла на улиците „Орфей“ и „Звезда“ и 

осигурява места за 150 автомобила. 

Теренът е с площ 2454 кв.м, а инвестицията в размер на 3,5 млн. лв. беше от бюджета на Община Пловдив.  

„Бъдещето е в такъв тип паркинги, защото има остра нужда от места за паркиране. Трябва да се пести всеки един сантиметър, особено в град като нашия, който вече страда от презастрояване“, заяви тогава кметът Здравко Димитров. И добави: „Пожелавам на всички мои колеги да имат възможността да направят подобни съоръжения, защото това е пътят към решаването на проблемите с паркоместата в Пловдив“. На трите нива на паркинга има по две места за хора с увреждания. Паркирането е напълно автоматизирано - с автомати за самотаксуване, бариери и видеокамери. Предлагат се и месечни абонаментни карти на стойност 50 лева, които се издават от ОП „Паркиране и репатриране“. Паркингът може да се ползва и почасово срещу 1 лв. 

Отдавна урбанисти и спецове по градско планиране виждат решението на проблема с паркирането под тепетата да се реши чрез многоетажни и буферни паркинги. 

Подобна идея развива инж. Нако Кушеков,  експерт по градско планиране, комуникации и транспорт. Има над 35 години проектантска, изследователска, строителна и ръководна дейност в различни проекти. Участвал е в разработването на общи градоустройствени и комуникационно-транспортни планове за над 15 града в страната. 

Предлагам да се създадат 11 емблематични булеварда

и влизането в Пловдив да става през тях. По този начин ще се оформят представителни входове на града. Едно от задължителните условия в случая е да се изградят необходимите буферни паркинги. Те в голяма степен биха облекчили проблема с паркирането. Добро решение за Пловдив могат да бъдат също многоетажните паркинги и гаражи", предлага инженерът. 

За тези буферни и многоетажни паркинги обаче няма схема за разполагане в града. Липсват и паркинги в центъра за автобусите с туристи, а Пловдив е един от най-важните туристически центрове в България. 

"В по-глобален аспект обаче, за да се реализира правилно комуникационно-транспортната система по ОУП до 2040 г., е необходимо да се създаде Експертен съвет по комуникации, който да следи нейното проектиране, изграждане и контролиране. В последните 10 години такъв съвет нямаше и затова фактите са плачевни - транспортните решения в Пловдив са съпътствани с много провали и грешки“, заяви още инж. Нако Кушеков.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
НЕ бе

НЕ бе

28.01.2024 | 09:02

Коцето Димитров мълчи умно и разсъждава тъпо ще прави многоетажен паркинг с драскан асфалт и материали втора употреба

Отговори
0 0
Гербер

Гербер

26.01.2024 | 12:26

Селяци коли не ви трябват ще ви извозват с влак да гърбите до работните места и обратно на новите олигарси

Отговори
4 0
Още може

Още може

26.01.2024 | 12:24

ШИШИ, САМУИЛОВ И ТОТЕВ ДА ЗАСТРОЯТ ВСЯКО КЪТЧЕ НА ПО 20-30 ЕТАЖА И МРЕТЕ ОТ ГАД ДА СИ ЗАСЛУЖИТЕ СЪДБАТА СЕЛЯЦИ ,КОИТО ГЛАСУВАТ ЗА КРАДЛИВАТА ШАЙКА ГЕРБ.

Отговори
7 0
Най-вълнуващия картофен чипс

Най-вълнуващия картофен чипс

25.01.2024 | 11:03

По първоначалния генерален план на жилищен район Тракия към всеки квартал беше изчертана осмоъгълна в план сграда, предназначена за многоетажен паркинг. Всички тез сгради имаха запазен за тях терен и можеше да се построят еднакви (по един и същи проект, което излиза доста по-евтино). После „демокрацията” забрави за това планиране и беше въдворен със „закони” хаосът.

Отговори
16 0
Арх

Арх

26.01.2024 | 13:16

Точно така. А също и подземни паркинги, които също не се построиха.

Отговори
5 0
Мднвшд.

Мднвшд.

25.01.2024 | 09:45

До SPS не знам общинско ли е мястото,но там в района може да направите ,защото в мола като е фраш почват да паркират до близлите блокове. Положението е кошмарно.

Отговори
8 1
Мъро

Мъро

24.01.2024 | 18:49

Как ще накарате някой да паркира на тези паркинги и да си плати а и тези които са на повече от 500 ,1000 метра едва ли ще отиде до там !

Отговори
9 0
Умните от общината в Тракия

Умните от общината в Тракия

24.01.2024 | 16:21

Разчертаха пред блоковете и сложиха паркинг скоби. Сега около една трета от паркинг местата със скоби стоят празни, а местата за паркиране намаляха още повече. В същото време около блоковете огромни празни пространства пустеят и са се превърнали в джунгла. Управата няма интерес да осигурява места за паркиране, напротив, намалява ги, маркира ги и изнудва хората за пари. Плащаш - паркираш. Не плащаш идват униформените и лепят стикера за глоба. Всичко е бизнес.

Отговори
23 2
Иванов

Иванов

24.01.2024 | 16:09

Безплатен другий път!!! Не разбрахте ли,че безплатен обяд НЯМААААААА!!Който има брада да си купи гребен,за да я сресва,нали така???Т.е.,като имаш МПС поемай си масрафите.Какъв хубав паркинг можеше да стане под Джамбаз тепе-хем нисък и тепето не се скрива,хем места за няколкостотин коли,хем археолозите под паркинга да си човъркат до второ пришествие необезпокоявано,хем приход за общината,но не би,защото продажния ОС преди години ипотекира терена/тогава беше общински/срещу заем,не плащаха вноските,банката го взе и продаде на публична продан на някой си.Както с панаира-случаите са сходни!!!

Отговори
8 1
Юлия

Юлия

25.01.2024 | 16:14

Напълно съм съгласна с "Иванов". Имат пари за 2-3 коли, но за паркинг нямат. Колкото и паркинги да им построят, пак ще мрънкат. Бай Ганьо не е свикнал да плаща. Той гледа само келепира.

Отговори
5 3
Център

Център

24.01.2024 | 14:09

Тарикатите са на баш центъра дето си паркират без пари барабар с цялата рода любовници и приятели по чашка Това райско кътче е заграбения двор на училище и там тарикатите от пловдивското Бнт паркират от десетилетия без пари и се хилят на нас будалите дето плащаме Трябва само да сте от другарите на ДШ и паркинга е безплатен

Отговори
18 0
Кмете,

Кмете,

24.01.2024 | 14:00

3,5 мил. беше цената на паркинга в Смирненски - сега дали няма да е двойно? За колко време ще се изплати? 300 паркоместа стигат за новодошлите коли в Тракия за 3 мес - т.е. нищо няма да се промени. Не е това пътя. Трябва да се търси начин да има по-малко коли в града. Как да стане? Ами измислете го! Нали, затова сме ви избрали! Но с още строежи, върху строежите - не.

Отговори
13 3

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?