Следвайте ни

Държавата обеща да се разплати със строителните фирми

АПИ ще подпише анекс към договорите за реалната стойност на пътните ремонти

viber icon

„Ще предложим на Народното събрание да позволи на АПИ, при ясен списък на договорите, да подпише анекс към тях за реалната стойност на възлаганията, за да може да се направят разплащанията към строителните компании“. Това заяви министърът на финансите Асен Василев на среща с представители на Българска браншова камара „Пътища“, Камарата на строителите в България и Българска браншова асоциация  “Пътна безопасност“.

 В разговорите участваха също финансовият заместник-министър Виолета Лорер, зам.-министър на МРРБ Валентин Граматиков и инж. Ивайло Денчев, председател на УС на АПИ.

Участниците в срещата се обединиха около това решение като работещ и добър начин да бъдат изплатени сумите за извършените дейности. Сумата за извършени строително-монтажни работи е над 800 млн. лв. В анексите ще се разпише конкретен план за изплащане, което би позволило на банките да направят факторинг на плащанията и фирмите да имат достъп до финансов ресурс.

След дискусия между финансовия министър Асен Василев и Управителния съвет на ББК „Пътища“ се постигна съгласие и около това да се потърси съдействие от депутатите, за

да се позволи на АПИ да подпише анекс към всеки отделен договор за извършване на зимно почистване и поддръжка на пътната инфраструктура до края на април догодина.

Догодина се планира да бъдат заложени 1.5 млрд. лв. в бюджета на АПИ, което ще даде възможност да бъдат сключени договори за всички необходими ремонти и поддръжка на пътната мрежа в страната.

Представителите на пътния бранш в страната обърнаха внимание и на инхаус договорите и липсата на разплащания от страна на държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД. По време на срещата възникна възможността договорите, по които вече се изпълняват дейности, да бъдат трансформирани от такива за доставка на материали и техника в договори за строително-монтажни работи. Подобна трансформация без наличието на проведена обществена поръчка може да се извърши от Народното събрание и няма да бъде прецедент в страната, обясни Лазар Лазаров, изпълнителен директор на ББК „Пътища“.

Валентин Граматиков, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, благодари на бранша за поддръжката и строителството на инфраструктура в страната. Той уточни, че се търсят решения за всички договори и тяхното разплащане, за да не изпада секторът в невъзможност да извършва дейностите по вече сключени договори.

Преди срещата в Министерство на финансите членовете на ББК „Пътища“ се събраха на работна среща, на която обсъдиха всички проблеми в сектора. Представителите на компаниите в пътния бранш изразиха своите притеснения относно  липсата на възлагания и разплащания от страна на АПИ. Членовете на камарата са категорични, че ако държавата не предприеме реални действия, ще преминат към протестни действия.

Припомняме, че наскоро ББК "Пътища" изпрати остро писмо до президента Румен Радев и премиера Стефан Янев, в което настоява държавата да намери пари, за да се разплати със строителните фирми по вече сключени договори, както и да възобнови възлагането на обществени поръчки. 

"За първи път от години насам сме изправени в ситуация АПИ като възложител да блокира всякакво разплащане за изпълнени и сертифицирани, а в някои случаи даже и фактурирани дейности /за които е внесен ДДС в бюджета/, по сключени договори. Сумата на извършените и незаплатени дейности доближава 800 млн.лв.", се казваше в писмото на браншовата камара. 

Ключови пътни ремонти около Пловдив също са спрени

В последните седмици Агенция „Пътна инфраструктура” спря ключови пътни ремонти около Пловдив, както писа „Марица”. Става дума за пътищата за Лилково и Ситово,  Югово-Лъки,  Асеновград-Кърджали, Асеновград-Първомай, части от шосето Карлово-Пловдив. 

На този етап не е ясна съдбата и на Околовръстното на Пловдив, където трябваше да продължи ремонтът в участъка между Коматевско и Пазарджишко шосе. Преди няколко седмици АПИ прекрати и обществената поръчка за проектирането и изграждането на Западния околовръстен път на Пазарджик на стойност 67 350 000 лв.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?