„Dream Garden“ - още две жилищни секции в „Остромила“

Комплексът и много други инвестиции в зоната обаче попадат под ударите на новите разпоредби в ЗУТ, с които разрешение за строеж ще се дава само при приложена улична регулация

Южните територии на Пловдив провокират интереса на предприемачите. Те са подходящи за ново жилищно застрояване, понеже са по-близо до Родопите, освен това имат частично изградена инфраструктура. На фона на никнещите бетонни оазиси именно тези зони от града всъщност са регулирани за по-ниско застрояване, което е гаранция за един по-добър начин на живот.

В „Остромила“ вече се строи „Dream Garden“, инвестицията е на „Рожевски 61“ на инж. Илко Рожевски. Строителната му компания инвестира в 2 нови жилищни секции с по 5 етажа, общо 55 апартамента с квадратури от 50 до 98 кв. м.

Разположен в сърцето на квартала, „Dream Garden“ е модерен жилищен комплекс от затворен тип. Жилищните пространства тук са организирани така, че да удовлетворят нуждите на съвременния динамичен човек. Локацията му е в близост до Околовръстното шосе и стария път за Марково. В непосредствена близост до него има спирки за градски транспорт, училища, супермаркети и бензиностанции. Така живеещите тук ще са близо до всичко необходимо, а същевременно е отдалечени от хаоса на града.

Последните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) обаче са напът да превърнат строителния ни бизнес в заложник на общините, обясни за „Марица“ инж. Илко Рожевски.

Откъде идва проблемът? Общините от години не провеждат процедури по отчуждаване на имоти, които попадат в уличната регулация, и принуждават хората да им даряват собствеността си. С новите промени в закона обаче те прехвърлят тези отговорности на предприемачите.

Разрешение за строеж в урегулиран поземлен имот оттук нататък ще се издава само при приложен подробен устройствен план по отношение на регулацията, в т. ч. уличната регулация, свързваща обекта с уличната или пътната мрежа и осигуряваща достъп до съответния поземлен имот. Така в закона се въвежда ново изискване, за да бъде издадено разрешение за строеж - да има приложен подробен устройствен план (ПУП) за улицата, на която ще се изгражда нов обект.

ЗУТ казва, че такъв е налице, ако на собствениците на имоти, които са предвидени за улици, са платени обезщетенията за отчуждаването им или поне са сключени окончателни договори за прехвърлянето.

„Това ни поставя в сложна ситуация. Дори да се появи инвеститор, който би поел всички тези ангажименти, няма гаранции, че собствениците ще се съгласят”, коментира за „Марица” Илко Рожевски. Според него по-добрият вариант е да се върне старото положение в закона, което изисква от общините да прилагат регулацията. „Сега сме в ситуация, когато строителството става невъзможно както в периферията на града, така и неговия център“, обобщава строителят.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?