46

Достъп до саниране вече имат и сгради с три жилища

„1,4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени за саниране на жилищните сгради, като Министерството на регионалното развитие ще осигури равен достъп до финансиране на големи и малки жилищни сгради. Освен това вече ще могат да кандидатстват и съвсем малки сгради - с три жилища“ - това съобщи заместник-министърът на р​егионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова. И за двете групи ще бъде разпределен отделен бюджет от общата сума 1,4 млрд. лв. В категорията малки жилищни кооперации ще са тези с между 3 и 36 апартамента, а големи - с над 36 жилища.

Освен това решение за участие в програмата ще се взима с 50% съгласие на собствениците, а не със 100%, както беше досега. Ще бъде въведено и обслужване на едно гише, което да улеснява гражданите.

Всички сдружения на собствениците, които подадат документи за саниране до края на март 2023 г., ще ползват 100% грант за изпълнение на мерките за енергийна ефективност. За сдруженията, които ще вземат участие между март и декември 2023 г., безвъзмездната помощ ще е 80%, като останалият ресурс от 20% трябва да се осигури от собствениците.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?