Дори качеството на въздуха влияе на цените на имотите

Първото издание на Форум Реал - форум за недвижими имоти, строителство, иновации и инвестиции в сектора - се проведе изцяло виртуално от 3 до 5 декември 2020 г.

Българска асоциация за изолации в строителството (БАИС) бе партньор на събитието с още над 20 институции. Форумът се проведе под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

Ускоряването и по-доброто енергийно-ефективно обновяване на сградите може да се превърне в катализатор за икономическо възстановяване. До този извод стигнаха участниците в срещата „Енергийно-ефективното обновяване на сгради - бърз рестарт на икономиката след кризата с COVID-19“, организирана от БАИС.

Изводът е, че това би отключило цял набор от положителни въздействия на макроикономическо ниво  (създаване на работни места, по-висока производителност, намалени разходи за здраве и енергия, достойни условия на живот), което би облекчило негативните ефекти от пандемията COVID-19 и би осигурило условия за постигане на климатичен неутралитет до 2050 г.

Над 300 експерти участваха като лектори по време на Форум Реал. Сред тях бяха инвеститори, архитекти, строители, финансисти и анализатори, дизайнери, иноватори, учени, общественици и представители на изпълнителната и общински власти в България. На форума се разискваха въпроси, свързани с икономическото развитие на страната и последствията от COVID-19 пандемията.

На фокус се оказаха теми, свързани с цените на имотите, а също кои градове и квартали са най-предпочитани и с най-голям потенциал като инвестиция? Каква е ролята на умния дом в ежедневието ни в следващите месеци и години? Оказва се, че дори качеството на въздуха влияе на цените на имотите. А строителният сектор все по-успешно се дигитализира, което въвежда нови услуги и регулации. В дискусионния панел на тема Дигитализацията на строителния сектор взе участие и инж. Йордан Николов - изпълнителен директор на БАИС. Той говори по въпроса с какво би подпомогнала работата в строителния сектор разработката на Дигитален сграден паспорт (Digital Building Inbook).

 

Зелените покриви – необходимо, но скъпо решение

 

Зелените покриви са напът да отворят нова страница в строителния сектор. Това се налага поради рестартирането на програмите за обновяване на сградния фонд, все по-стриктните изисквания за почти нулево енергийни сгради и все по-голямото търсене и интерес към устойчивото строителство. „Сега е моментът да се направи крачка напред към урегулираното и по правилен начин изпълнение на такива конструкции като зелените покриви. Те в траен аспект ще ни гарантират, че сградите, които реновираме или изграждаме в бъдеще, ще имат положителен отпечатък върху околната среда“, констатираха по време на срещата „Зелените покриви - енергийно ефективно решение при обновяването на сгради“.

Липсата на европейска нормативна уредба е един от проблемите за въвеждането на подобни решения у нас. Местните Наредби за изграждане, поддържане и опазване на зелената система поставят изисквания, които водят до голямо натоварване на покривната конструкция и оскъпяване на строителството. Това отблъсква инвеститорите от този тип озеленяване, вместо да ги стимулира.

 

Да създадем нови правила в топлоизолирането

В рамките на форума БАИС организира три работни срещи. Едната от тях е на тема: „Необходимостта от създаване на правила при топлоизолирането на сгради. Наредба за проектиране, изпълнение, контрол и приемане на топлоизолационни системи на сгради и строителни съоръжения“.

Участниците дискутираха какво е наложило изготвянето на тази наредба и каква е ползата от нея.

Наредбата за проектиране, изпълнение, контрол и приемане на топлоизолационни системи на сгради и строителни съоръжения дава възможност да се приемат еднакви критерии за изпълнение и контрол на топлоизолационните работи. Липсата им доведе до проблеми и грешки при реализирането на първия етап от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?