Следвайте ни

Допълнителни 108 млн. лв. идват по ОП „Региони в растеж“

viber icon

Над 108 млн. лв. ще бъдат осигурени допълнително по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020. Това стана ясно по време на 15-ото заседание на Комитета за наблюдение на програмата. Средствата ще отидат за ремонт на пътища, саниране на сгради и изграждане на интелигентна транспортна система, предупреждаваща за опасности на пътя.

Хеликоптери и площадки за тях 

20 млн. лв. от допълнителните средства ще бъдат пренасочени към Министерството на здравеопазването, което ще може да купи хеликоптер за въздушно спасяване и превоз на нуждаещи се пациенти, спасителни и донорски операции. Страната ни единствена в ЕС не разполага с хеликоптер за медицинско спасяване. По проекта ще бъдат анализирани и идентифицирани най-подходящите площадки за излитане и кацане. В момента със 163 млн. лв. от ОПРР се ремонтират всички спешни медицински центрове в страната и се доставят 400 нови линейки.  

Шест пътни отсечки 

С 55 млн. лв. Агенция „Пътна инфраструктура" ще може да ремонтира още шест пътни отсечки с дължина 134 км, свързващи 11 общини в шест области. От началото на настоящия програмен период с 377 млн. лв. по ОПРР се финансира рехабилитацията на други 24 пътни отсечки с обща дължина близо 505 км.  

Интелигентна транспортна система за безопасност по пътищата

С малко над 2 млн. лв. от средствата ще се финансира проект на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" за интелигентна транспортна система, която ще помага на водачите с ценна и навременна информация за пътната обстановка и състоянието на пътната мрежа, включително и наличие на инциденти.

Саниране на сгради 

Допълнителни близо 25 млн. лева ще получат 28-те малки общини и периферни райони в страната за подобряване на енергийна ефективност на жилищни и обществени сгради. Сумата ще се допълни с още 14 млн. лв. спестен ресурс, който предстои да се насочи към тях в края на месеца. Така общият бюджет ще достигне близо 40 млн. лв., като вече се дава и възможност за саниране на сгради с повече от 35 апартамента.  От началото на програмния период по ОПРР се изпълняват 202 проекта за енергийна ефективност на стойност 204 млн. лв. в 28-те малки общини.

Ремонт на учебни заведения 

Около 6,2 млн. лв. ще получи Министерството на образованието и науката. С над 4,5 млн. лв. от тях ще се извърши ремонт на 7 професионални гимназии и Тракийския университет. С останалите над 2,5 млн. лв. около 100 средни училища в страната ще получат ново спортно оборудване. Така почти всички новоремонтирани учебни заведения ще получат адекватна и иновативна спортна база. За обновяването им са инвестирани 618 млн. лв. от ОПРР, като до момента са ремонтирани 80 сгради - 49 училища, 26 детски градини и 5 университета.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?