71

Дом в гората с покрив за барбекю и джакузи

Зелена, сглобяема, дървена или тип американска – къщата е слабост на българина и той винаги ще предпочита да живее в нея, а не в апартамент. Независимо дали я ползва за постоянно или временно обитаване, дали ще я построи с тухли и бетон или с дървена конструкция и изолационни материали, нашенецът е прецизен към проекта.

Затова заданието за къща често затруднява архитектите. И тава как се справят със задачата е добър критерий за познанията им по … психология. Защото един дом трябва да е функционален, но и да е проектиран така, че да осигури спокойствие на своите обитатели. 

И така: лесно ли се проектира къща днес? 

 

Тази малка семейна къща следва плавно естествения наклон на терена в село Богомилово до Стара Загора. Домът сякаш се слива с природата на Средна гора, а вътрешните конфигурации са съобразени с най-благоприятното ослънчаване на фасадата. Функцията е развита в два надземни етажа и сутерен. 

„Постарали сме се да запазим всички дървета наоколо и така къщата съвсем естествено се вписва в терена с изглед към Старозагорското поле. Композицията следва терена, който плавно се спуска от юг на север. Интересното в този проект е плоският покрив - място, където разполагаме и барбекюто, и джакузито. Тук ще е зоната за забавление - така, както я искаха нашите инвеститори, младо семейство“, разказа за „Марица“ арх. Петър Влахов.  

Неговото проектантско бюро „Арт студио“ се справя с нелеката задача, като залага на комбинацията от камък по фасадите и стъкло по парапетите. Стълбището в този кокетен дом също е от каменни плочи. „Много от къщите, тип „втори дом“, се правят в национален, дори възрожденски стил. И това е нормално, ако къщата е до Жеравна или Котел. В този проект обаче ние залагаме на модерното излъчване. Търсихме универсален проект, който е подходящ за планински терен, но може да се построи и до морето. Защо не? До морския бряг подобен плосък покрив ще е подходящ за плаж или просто за да осигурява хубави гледки“, коментира арх. Влахов. В работата си екипът му развива модерните проектантски практики за постигане на нискоенергийни и пасивни сгради. Идеята на проектантите е, че в бъдеще все повече ще се спазват принципите на устойчивото строителство и фън-шуй анализа.

234595

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?