Следвайте ни

До края на 2022: Всички сгради задължително с технически паспорт

viber icon

Декември 2022 година е срокът, в който сградите в страната трябва да имат изготвени технически паспорти и няма да има удължаване, съобщават от МРРБ. От там поясняват, че ако след изтичането на крайния срок дадена сграда няма изготвен такъв паспорт, кметът на общината ще възложи изготвянето му. Собствениците ще трябва да заплатят процедурата. Това ще става по два начина -  за направения разход ще се изготви изпълнителен лист за събиране на вземането или с доброволно споразумяване със собствениците на сградите.

Техническият паспорт е абсолютно необходим за експлоатацията на сградата - този документ обобщава информацията за изграждането й, за въвеждането <210> в експлоатация и за всички елементи от нейните технически характеристики - елементи на строежа, конструктивна устойчивост, пожарна безопасност и други. Той се изготвя, за да се установи устойчивостта на сградите и да се набележат мерки за тяхното подобряване.

Ако живеете в гарсониера от 40 кв. м, пригответе от 120 до 320 лв. - толкова ще ви струва да изкарате технически паспорт за дома си. Това е така, защото към 2020 г. цената за изготвяне на технически паспорт на сграда е от 3 до 8 лв. на квадратен метър застроена площ. Експерти изчисляват, че изготвянето му, в зависимост от квадратурата на дома, ще се плаща между 150 и 1000 лв. на апартамент. Пловдивчани вече питат откъде идва тази ножица в цените? И кой ще определя дали жилището ви ще се таксува по 3 лв. или по 8 лв. за обследването?

И така големият въпрос е защо е необходимо „паспортизирането”? Също какви са ползите от него за обикновените хора обитатели, за държавата и институциите?

За експертите въпросът стои така: ако имаш автомобил, той всяка година подлежи на задължителна техническа проверка. В същото време собствениците на апартаменти нямат такова нормативно задължение. Те не знаят в какво състояние са домовете им. В цялата страна има

над 4 милиона жилища.

Повечето от тях са строени през 60-те и 70-те години на миналия век по технологията „Едропанелни сгради“, т.е. те имат доста дълга история на експлоатация. Днес обаче се оказват стари и зле поддържани. Затова трябва да им се направи пълно обследване - то ще покаже реалното техническо и енергийно състояние на съответния имот, както и амортизациите по сградата. За целта се проверяват всичките й елементи: конструкция (вкл. сеизмичната устойчивост), покрив, фасада, общи части, инсталации, енергийна ефективност. Обследването може да даде отговор дали в съответната сграда има събаряни носещи стени, греди и колони, което да е увредило сеизмичната устойчивост на сградата.

„Паспортът“ на жилището ви е необходим и ако искате да кандидатствате по различни програми за финансиране на обновяването, обясняват от бранша.

Кои сгради вече имат паспорт

Сградите, строени след 2007 г., реално разполагат с подобен паспорт, обясняват специалисти. При новите сгради тази документация се изготвя от независимия строителен надзор в процеса на проектиране и строителство. Изискването е залегнало в закона и технически паспорт по принцип се съставя за новите строежи от 2007-а насам. Съставя се и след реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство на съществуващ строеж. Собствениците на сгради, които са били обновени по Националната програма за енергийна ефективност, също нямат задължение да паспортизират жилищата си. Паспортите са били изготвени преди започване на работите по енергийноефективно обновяване на сградата.

Какво се случва, ако не спазим срока

След изтичане на този срок - декември 2022 г., кметът на общината може да възложи изготвянето на технически паспорт от името на етажната собственост. После да си покрие разходите чрез издаване по съдебен ред на изпълнителен лист. В цялата страна при наличието на над 4 милиона жилища, без административните, индустриалните и сградите за публично ползване, можем да си представим броя на заведените от общините дела в съда. Капацитетът за изпълнение на предвиденото също може да се окаже недостатъчен. Категорично това ще доведе до ново отлагане на крайния срок, коментират в бранша.

 

Дигитален дневник отбелязва всяка промяна

Голям тласък на паспортизацията ще даде изработването на програмен продукт за дигитален дневник на сградите - това е другият приоритет в бранша днес. 

Той ще може да се актуализира периодично при всички настъпили промени в параметрите, обхванати от техническия паспорт. Дигиталният дневник ще улесни мониторинга на сградния фонд в България и приоритизирането и организацията на мерките за енергийна ефективност и европейската програма за обновяване във връзка със Зелената сделка и Програмата за възстановяване и устойчивост.

Снимки от Атанас Кънев

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари (16)

Васката

Васката

02.03.2021 | 17:06

Няма да стане в този живот.

Отговори
5 0
Васката

Васката

02.03.2021 | 17:05

Няма да стане.

Отговори
5 0
Тази работа

Тази работа

24.02.2021 | 13:41

с паспортите тече вече много години. Но големият въпрос е защо трябва да се прави такъв паспорт на сгради, строени преди 30-40-50 години при съвсем различни строителни закони и изисквания?!?!? ОК, новите от 2007 насам си имат. Старите сгради дори нямат документация, която трябва да е в общините или в съответните предприятия, които са строили блокове (тип ведомствени). От какъв зор ще се налагат нови изисквания за заварено положение?!?! Наистина сме мноооого търпелив народ с власт от кръвопийци!!!!

Отговори
15 0
Иван

Иван

24.02.2021 | 12:29

На ромските "сгради" ще искате ли технически паспорти?

Отговори
20 2
Сведущ

Сведущ

24.02.2021 | 14:19

Колкото на хотел "Дюн" построен на пясъка на плажа.

Отговори
13 0
Ivo

Ivo

24.02.2021 | 12:28

Поредният обир!

Отговори
18 0
ivo

ivo

24.02.2021 | 12:28

Поредният обир!

Отговори
12 0
Лили

Лили

24.02.2021 | 10:41

То не им бе достатъчно че измислиха работа на някакви фирми домоуправители които било задължително, забележете, да ни обслужват, ами сега и паспорти и дневници. Ама ние които сме си закупили и за платили жилища, включително и общите части, действително ли сме собственици, или държавата ще се разпорежда с тях както си иска. Ако имам къща пак ли ще трябва да имам домоуправителка фирма и технически паспорт, а ако се срути блока, държавата ще ми подари ли нов апартамент или аз трябва да си го закупя. Хайде ако обича държавата да не ми се бърка и разпорежда с моята собственост. Ама ще кажат така е в Европа да ама в Европа 90% от жилищата наричани етажна собственост не са частни а са отдадени под наем от община или от други собственици, а тук става въпрос за незаконно разпореждане с частна собственост. Този които настоява да ми изготви технически паспорт, при констатирани проблеми, той ли ще ми ги отстрани или целта са едни пари.

Отговори
26 0
Общините

Общините

24.02.2021 | 10:33

Да отговарят и понесат санкцията за липсващите документи на сгради, които са задължени да пазят.

Отговори
22 0
българин

българин

24.02.2021 | 10:05

Да ви *** мамата

Отговори
22 1
НАПРАВЕТЕ ГИ СЛУЖЕБНО!

НАПРАВЕТЕ ГИ СЛУЖЕБНО!

24.02.2021 | 09:14

За 20 години съм ви платил над 2000 лева ДАНЪК СГРАДИ! Направете си паспортите по СЛУЖЕБЕН ПЪТ!

Отговори
36 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?