Следвайте ни

Дилемата на купувача в Пловдив: Панелка на "Преспите" или къща с двор на село

viber icon

Как семейство на начинаещи учители ще избере първия си самостоятелен дом, след като детето вече е на дневен ред, а снахата не желае повече да дели един покрив със свекървата? Квартирата не е вариант. В Пловдив наемите са високи, а освен това парите всеки месец изтичат безвъзвратно в джоба на някой реститут или собственик на "инвестиционна" панелка. В момента банките дават жилищни кредити при много изгодни условия и дори младите да нямат сериозни спестявания за собствено участие, могат да си позволят да имат свой дом, и то веднага.   

Макар учителската заплата да расте, тя все още не гарантира висок стандарт, а и предстоящите разходи за бебока никога не могат да се предвидят точно. Затова 

първият избор е жилище в ниския ценови клас.

Най-често това е  панелка в "Източен". Там малко жилище от около 50 квадрата се намират в диапазона от 30 до 32 хил. евро. Важно уточнение е, че това е апартамент в добро състояние. В квартала могат да се намерят и двустайни жилища под 25 хил. евро, но тяхното състояние предполага сериозни ремонти и още разходи. 

Цените на новото строителство в Асеновград все още са с поне 100 евро надолу, сравнено с Пловдив

Все повече млади семейства обаче избират друго. Срещу същата сума те могат да купят къща с двор  близо до града. И ако в селата обикновено има проблем с детската ясла и здравната служба, то в малките градчета като Садово и тези въпроси са решени. В момента на пазара има достатъчно голямо предлагане на селски имоти, като някои от офертите наистина си струват. Масивна къща на два етажа с РЗП 250 кв. м в Садово например се предлага за 30 000 евро. Постройката е от 1977 г., но наскоро стаите са ремонтирани. Още по-ниска е цената на 140 кв. м къща в Ягодово, което е само на 10 минути от Пловдив.

Когато сложат на кантара панелката в "Източен" и селската къща с двор, младите семейства все по-често са склонни да напуснат големия град със задръстванията, мръсния въздух и често лошата жизнена среда. Тенденцията се задълбочава, което скоро може да доведе до сътресения на пазара на евтини имоти в крайните квартали на Пловдив. Още повече че заради бума на ново строителство там предлагането вече изпреварва търсенето. 

Поне 50 хил. евро за тристаен

В средния клас жилища ситуацията е различна. Тук изборът е изцяло в полза на града. В Пловдив все още може да се намери тристаен апартамент с добра локация за малко над 100 хил. лева. Според брокерите всеки втори клиент търси именно подобен тип апартамент - между 70 и 90 кв. метра. Обикновено с подобно жилище е свързан изборът на втори дом в семейството, а до преместването се стига, когато хлапето вече има нужда от самостоятелна стая или пък се е появило братчето или сестричето. 

Освен в Пловдив успешни продажби на жилища в средния клас през последните години се наблюдава и в Асеновград. С ремонта на пътя между двата града цените там започнаха да догонват пловдивските. Сред брокерите има цели новопостроени кооперации в Асеновград, известни като "пловдивските", защото голямата част от жилищата там са купени от пловдивчани, които преди няколко години са предпочели да купят жилище там заради разликите в цените от порядъка на 15-20% надолу. 

За сравнение, взехме тристаен апартамент в "Южен" с реална площ от 76 кв. м и разположен на комуникативна локация до бул. "Александър Стамболийски" в кооперация, строена през последните 5 години. Цената на жилището е 59 хил. евро. На същата цена в Асеновград може да купим тристаен с реални 110 кв. м и включено паркомясто във вътрешен двор на кооперацията.

Високият клас - запазена марка на Пловдив и Родопската яка

При имотите с цена над 80 хил. евро пазарът в Пловдив е силно фрагментиран. Според брокерите за тези пари може да се купи както двустаен на центъра, така и по-голямо жилище в "Остромила" например. Именно в новите квартали в "Южен" и "Западен" в момента се предлагат най-много апартаменти, заради ударното строителство там, което често значи и най-добрите оферти. Подобен имот, който може да се счита за добра сделка, е тристаен в чисто нов комплекс от затворен тип в "Остромила". Апартаментът е с чиста жилищна площ от 120 квадратни метра и се продава за 84 700 евро. 

За същите пари в село Рогош, на 15 км от Пловдив, в момента се продава ремонтирана къща на два етажа с разгърната жилищна площ от 180 кв. метра след основен ремонт и с голям двор. Колкото повече се отдалечаваме от града обаче, толкова по-добри предложения могат да намерят кандидат-новодомците. В Куртово Конаре двуетажна къща от близо 170 кв. м с половин декар двор струва едва 50 хил. евро. В селата около Карлово и Асеновград пък подобни имоти има и за 40 хил. евро.   

Инвеститори и брокери са категорични, че Пловдив е далеч все още от столичната тенденция, при която в последните две години все повече сделки са в околните села и градчета. Тук скъпите квартали под тепетата се конкурират по цени единствено със селата от Родопската яка, станали известни като пловдивския Бевърли Хилс.  

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Чоки

Чоки

18.03.2021 | 06:49

Дилемата на купувача в България да чете ли некомпетентните и манипулативни статии за имоти или направо да ги трие.

Отговори
20 0
Стоян

Стоян

17.03.2021 | 22:34

Забелязвате ли, че всеки ден се публикува някаква статия за имоти. Как трябва да се купуват, как цените са перфектни в момента. Някой явно има доста за продаване

Отговори
23 0
Диман

Диман

17.03.2021 | 22:05

Много просто "журналистче " ! Ако съм ти шеф,ще те уволнят за некомпетентност. Панелка на "Преспите " няма как да има. Панелките са до 8 етажа. Преспите са едни от най- здравите блокове в Пловдив. Къде си видял панелка на 22 етажа??? Ама нали си взе хонорара? Да си чувал за ЕПК ? Смешник ...

Отговори
23 2
Мата Хари

Мата Хари

17.03.2021 | 14:14

Ако имате пълно чекмедже, такава дилема не би стояла пред вас...

Отговори
32 7
Ава

Ава

17.03.2021 | 13:51

Но ако работите в Пловдив всеки месец 400лв за дизел?!

Отговори
28 4
Цецоу

Цецоу

17.03.2021 | 13:28

Преспите не са панелки, но ти откъде да знаеш.

Отговори
36 1
80g filmii preda pesniiiii xoxaaa..

80g filmii preda pesniiiii xoxaaa..

17.03.2021 | 12:57

Dav eke maryli goro le goro bokaiiii 80g 11g y naftalinkat..,,

Отговори
0 17
@ Maritsa

@ Maritsa

19.03.2021 | 13:09

Prevodach molya! Translator, please!

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?