Следвайте ни

Държим най-ниските заплати в строителството спрямо европейските стандарти

Майстори заработват високи надници на черно, глад за кадри докара гурбетчии от Турция

viber icon

Средната часова заплата в строителството у нас е най-ниската в Европа. Ето защо много от квалифицираните ни кадри отиват да работят в чужбина. Тук пък стана традиция да се „внася“ работна ръка - допреди десетина години от Молдова, Украйна и Македония. Напоследък попълваме липсата на майстори с гурбетчии от съседна Турция, твърди местен предприемач.

България е на едно от последните места в Европа по размер на средната часова ставка в строителството - сега тя е 5.82 лв. Макар че от 1 янyapи 2021 г. стapтoвaтa зaплaтa зa квaлифициpaн стpoитeл е 1448 лв.

Ниските заплати карат най-опитните и квалифицираните кадри в сектора да заминават на Запад. Това налага фирмите да внасят работници от Молдова, Украйна и Македония, а в последно време и от Турция. Спадът, ако има такъв, на заплати в сектора е пряко следствие от пандемията, казват анализатори на пазара. Липсата на кадри през последните години е характерна за много сектори на икономиката ни. Но проблемът е особено сериозен в строителството. От  „Онлайн справочник за цените в строителството“ твърдят, че с днешна дата продължават да са дефицитни почти всички строителни специалности, въпреки очакванията, че недостигът да намалее поради

завръщането на наши строители от чужбина.

„Световни и местни прогнози от миналата година за стопанското развитие се сринаха. Предвиждаше се рецесия, но пандемията я превърна в криза. Икономическите показатели в повечето страни спаднаха с двуцифрени числа. Най-слабо засегнатият сектор, поне за сега, в Европа и у нас е строителството. От статистиката е видно, че към края на м. юни м.г. индексът на „произведената строителна продукция“ у нас на годишна база намалява само с 2.2%, в т. ч. инфраструктурното (инженерното) строителство нараства с 0.7%, а сградното намалява с 4.3%. От друга страна, тенденцията към увеличение на цените на СМР се запазва, въпреки забележимия застой през месеците март, април и май. През юни и юли строителните работници по всички специалности отново не достигат, а оборотът на дистрибуторите на строителни материали се увеличава“ - се казва в анализа на експертите от „Онлайн справочник за цените в строителството“. В същото време заплатите в строителния сектор продължават да са сред най-ниските в страната, сочи статистиката. За първото тримесечие на 2020 г.

средната месечна заплата в строителството е била 969 лв.,

а за първото тримесечие на 2019 г. - 919 лв. За второто тримесечие на 2020 г. средната заплата е съответно 997 лв. срещу 974 лв. за второто тримесечие на 2019 г., или ръст от 2.36%. Само за месец юни обаче през 2020 г. спрямо 2019 г. нарастването е 3.85%. Пак според статистическите данни средната часова ставка, плащана в строителството, сега е 5.82 лв. В този порядък се договарят и обществените поръчки в обществения сектор.

Вероятно ниските заплати в сектора принудиха майсторите да търсят работа „на парче“. Услугите им обаче излизат солено за обикновения клиент, който търси бригада за дребен ремонт в дома си, примерно. Българинът чука на дърво всеки път, когато трябва да вкара майстор в къщата си за малък или по-сериозен ремонт.

А майсторът му съдира кожата с високите сметки, които му калкулира накрая

Защото навремето плащахме по-ниски цени за добре свършена работа, сега за некачествена работа ни се налага да плащаме все по-високи цени. Така  шефът на Строителната камара в Пловдив Пламен Иванов обобщава ситуацията в момента. И допълва, че това се случва на фона на острия дефицит от квалифицирани специалисти в бранша.

„Проблемът е от години и се нарича: „специалисти по всичко“. Някои майстори правят така: работят в  строителна фирма на заплата, с всички осигуровки, но си вземат болнични или отпуск и се спазаряват на частно. Примерно, вместо да свършат работата за 20 лв./кв. м., искат двойна или тройна надница“, обяснява Пламен Иванов. „Те не отчитат факта, че фирмата, където работят, ги осигурява целогодишно, дори през по-слабите зимни месеци, прави административни разходи и т.н. Така тези майстори непрекъснато се скатават, докато работодателят не ги съкрати. Ето как се появяват хората в сивия сектор, които лепят обяви по входове и стълбове, където „презентират“ своя майсторлък на висока цена.

"Проблемът с подобни майстори е сериозен в бранша ни, защото тези хора не се осигуряват, не плащат данъци, но също така и не носят никаква професионална отговорност през клиента. В същото време именно те компрометират бранша, понеже са „лицето“ на „скъпия майстор“, допълва Иванов.

Снимки от Наташа Манева

Ако имаш квалификация: 1448 лв. е стартовата от началото на 2021 г.

От KHCБ твърдят, че стapтoвaтa зaплaтa зa квaлифициpaн cтpoитeл е 1448 лв. oт 1 янyapи 2021 г. Поне това пpeдвиждa Koлeктивният тpyдoв дoгoвop (KTД) зa cтpoитeлния oтpacъл. Toй бe пoдпиcaн в началото на т.г. мeждy coциaлнитe пapтньopи oт Фeдepaциятa нa нeзaвиcимитe cтpoитeлни cиндикaти към KHCБ, Фeдepaция „Cтpoитeлcтвo, индycтpия и вoдocнaбдявaнe” към KT „Πoдкpeпa” и Kaмapaтa нa стpoитeлитe в Бългapия.

Дoceгa минимaлнaтa зaплaтa зa квaлифициpaн cтpoитeл бe 1114 лв. - възнaгpaждeние, дoгoвopeнo в KTД зa ceктop „Cтpoитeлcтвo“ пpeз нoeмвpи 2018 г. зa cpoк oт двe гoдини. Ceгa, ocвeн минимaлнoтo възнaгpaждeние, се пoвиши и ocнoвният плaтeн гoдишeн oтпycк нa квaлифициpaнитe cтpoитeли нa нe пo-мaлкo oт 23 paбoтни дни, кaктo и cтoйнocттa нa бeзплaтнaтa xpaнa и/или дoбaвкитe към нeя. Πpoцeнтът нa пpocлyжeнoтo вpeмe ce yвeличaвa нa 1%.

В бранша са скептични: Лесно е да се препоръча, но е трудно да се изпълни

Обществените поръчки също режат увеличението на заплатите в сектора. Камарата на строителите и архитектите от години искат от Закона за обществените поръчки да отпадне критерият „най-ниска цена”. Той може да се замени с ценообразуване, което да зависи от актуалната стойност на строителните материали и разходите за труд. Логично е да има опция цените да се движат, при положение че обществените поръчки са за обекти, които се строят в продължение на поне 3-4 години. А най-ниската цена, естествено, не дава възможност на предприемачите да увеличават заплатите на служителите си.

Другото „препъникамъче“ е, че малко фирми могат да си позволят да наемат работници на постоянни договори - просто не са сигурни дали ще имат достатъчно обекти.

Диапазонът на заплатите на работещите в България в сектор строителство и недвижими имоти обикновено е от 884,00 лв.(минимална заплата) до 2235,00 лв. (най-високата средна стойност) - сочи справка в zaplatomer.bg. В тези цифри влизат и бонусите. Заплатите се различават значително в зависимост от позицията. Примерно, бояджията заработва средно между 985 и 1890 лв. на месец. Дърводелците са по-ниско платени и изкарват между 596 и 1663 лв., заварчиците - 1009-1724 лв., зидарите - 542-1566 лв. Сравнително по-скъпи са специалисти като оператор на кран, който взема от 1072 до 2130 лв. на месец, също работниците, изпълняващи довършителни работи в строителството (804 - 2321 лв.).

Цифрите показват  общата нетна заплата в цялата страна. Разбира се, размерът на заплатата се влияе от бонуси, региони и много други фактори.

Тунджай Гюлер, собственик на фирма "Герт груп": Само за година надниците са скочили с 30-35%

„Това е положението - докато всички гадаеха, а някои смело пророкуваха, че пандемията ще нанесе унищожителен удар на строителния бранш и че скоро ще има драстичен спад на цените на жилищата, а строителите ще останат на улицата, се случи точно обратното - ръст в продажбите, ръст на цените на строителните материали, ръст и на заплатите“, коментира пред „Марица“ президентът на „ГЕРТ груп“ Тунджай Гюлер. Според него, заплатите на строителните работници в България се вдигнали с около 30-35 на сто за една година.

 Собственикът на компанията, която гради в Пловдив комплексите „Панорама“, смята, че „положението със създаването на кадри за строителния бранш е критично и тенденцията за ръст на заплатите е необратима“.

„Вдигането на заплатите в строителния сектор е неоспорим факт. И това е логиката на недостига на добри майстори. Получава се ситуацията отпреди кризата през 2008-а, когато всеки казваше, че надниците на зидари, мазачи, арматуристи и т.н. били много високи, и се заканваше - „Аз ще зарежа моята работа и ще стана строител“. Ако 3% от тези хора бяха изпълнили заканите си, сега нямаше да има глад за качествени строителни бригади и нямаше да има ръст на заплатите, а конкурентна среда“, допълва г-н Гюлер. Освен логиката на „пакетния растеж“ - имоти, материали и заплати във възходяща линия, той анализира и връзката на родния строител с колегата, който печели повече на гурбет.

„В Западна Европа нашите добри строителни работници се котират много. Ножицата между заплатите там и тук ще се свива все повече и повече, в противен случай кризата с недостига на бригади ще става все по-голяма и ще се усеща от всеки новодомец. Представете си какво ще се получи, ако в една кооперация вървят довършителни работи и в 10 апартамента работят по 2-ма строители. Гарантирам ви, че ще има сюжети за комедиен сериал, но тъжни ще са самите новодомци, които са ангажирали хора от улицата, които казват, че са големи майстори, но реално нямат покритие. Много трудно се намират майстори, които са научили занаята още в Строителни войски, а през годините са създали свои кадри - хем с уроците за качественото, хем с отговорностите. Отделно в тази кооперация ще се завъртят едни сериозни пари в сивата икономика, защото на новодомеца фактура не му трябва“, казва Гюлер. Той подчертава, че сивата икономика не разкрива истината за реалните заплати в сектора. „Статистиката сочи едно, но реалностите са други. Дадох ви примера с кооперацията. Хиляди новодомци спестяват пари, ангажирайки работници по „сивата“ схема. По официални данни излиза, че чиновниците са по-добре заплатени от строителите, но това не е вярно. Данните на едните не могат да бъдат скрити, докато на другите - си ги скриват“, допълва строителният предприемач.

Той отбелязва, че много компании у нас ползват услугите на строителни бригади от Турция, но това в момента е рисково, защото в южната съседка има бум на строителството и качествените екипи са ангажирани там.

Иван Пашов, строителят на "Ивон Резиденс": Едно е да си нает във фирма, друго - в строителна бригада

Независимо от оскъпяването на строителните материали, което се наблюдава в последно време, няма причина за увеличение на заплатите. Това е погрешна логика. Трудът в строителството и преди, и сега е един и същ.

Голямата разлика идва от това дали си в строителна фирма, или в бригада. Когато са в частна фирма, работниците са на твърди договори. Ние, като собственици, им плащаме заплати и осигуровки и едно поскъпване на строителните материали, примерно, ни се отразява. Докато бригадата работи без договори и там винаги могат да си поискат по-висока надница, всичко зависи от договорката. Така че цената на труда не се е увеличила. Това е погрешен извод - да не изхождаме от всеобщото поскъпване.

Един работник при нас е на 8-часов работен ден и с пълни осигуровки. Преди време тези хора вземаха по 70-80 лв. на ден, сега не можем да наемем строител под 100 лв. на ден. В същото време на пазара има глад за квалифицирани кадри. Заради недостига масово се внасят работници от Турция и от Украйна. Но тези хора са с ниска квалификация, тук работят на черно, без договори - вземат по 30-40 лв. на ден. А и трудът им е такъв - заради тези хора качеството на строежите пада драстично. Затова избягвам да наемам подобни кадри. Клиентът е доста взискателен и той вече търси качеството, за да вложи парите си в ново жилище.

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Aз Клавдий

Aз Клавдий

28.04.2021 | 18:10

А в медицината как е? 800 лв. за млад доктор в неврохирургията? Как е? За 6 години и кусур учене и повече от 50 изпита? Не ви ли е срам? Напишете за това. И после събираме по 1лв СМС та младите доктори да останат в България.

Отговори
11 2
Само Аз

Само Аз

28.04.2021 | 20:19

На индивида, който ми даде нехаресване пожелавам дано Ковид19 да го отнесе него и неговото семейство. Да разбере колко е важно да имаш добри доктори

Отговори
2 4
Ibrahimovich

Ibrahimovich

28.04.2021 | 17:33

Guler da si za re duner v gazo. Primit

Отговори
0 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?